Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Adriana Gaberščik, prejemnica Maroltove listine

Slovenija | 09.09.2013, 21:00

Vsako leto, zadnji vikend v juliju v Beltincih, v sklopu državnega srečanja odraslih folklornih skupin, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, podeli Maroltovo plaketo in Maroltove listine. V tokratni oddaji smo gostili Adriano Gaberščik, letošnjo prejemnico Maroltove listine za strokovno delo na področju slovenske ljudske pesmi.

Adriana Gaberščik se je rodila 16. 7. 1959 v Ljubljani. Po uspešno opravljeni gimnaziji se je vpisala na študij slovenščine in etnologije na Filozofski fakulteti, vendar se je kmalu prepisala na Pedagoško fakulteto, kjer je končala študij za učiteljico razrednega pouka. Danes poučuje na osnovni šoli Miška Kranjca v Ljubljani, kjer ljudsko pesem vključuje tudi v redni učni program in na šoli vodi dve otroški folklorni skupini.

V študentskih letih je postala članica Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič. Kasneje se je priključila Akademski folklorni skupini France Marolt in postala korepetitorica petja. V letih delovanja je v skupini postavila pevsko vzgojo na visoko strokovno raven. Uveljavila je zahtevo, da je treba imeti za petje posebne vaje. Pri tem je natančno postavila ločnico med zborovskim in ljudskim petjem, in tudi le-tega prilagajala normam petja pri folklorni skupini, kjer plesalci pogosto pojejo ob gibanju. AFS France Marolt je pevsko uspešno pripravljala pri vseh njenih celovečernih koncertih, uvajala pesmi iz različnih slovenskih pokrajin v dekliških in fantovskih izvedbah. Iz pevk skupine, ki jih je usposobila, je nastala ženska pevska skupina Katice, ki jo je v začetku tudi vodila.

Adriana Gaberščik je danes nepogrešljiva pri vodenju seminarjev na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti za vodje folklornih skupin in ljudskih pevcev, pri poustvarjanju ljudskega petja pa pomaga tudi številnim folklornim skupinam in skupinam ljudskih pevcev. Je tudi strokovna spremljevalka srečanj skupin ljudskih pevcev, kjer z dragocenimi nasveti pomaga dvigati njihovo pevsko kulturo.

S skupinami, s katerimi je nagrajenka sodelovala in jim svetovala, smo prepletali uro, namenjeno slovenski ljudski glasbi. V oddaji so tako nastopili Akademska folklorna skupina France Marolt, pevke AFS France Marolt, Katice, Vokalna skupina Leščeček iz Veržeja, pevke FS KTD Moščanci, skupina Mlinarji iz Besnice, Kranjski furmani in Bodeče neže s Primskovega pri Kranju, pevke Urbančanke iz Destrnika ter skupina Lipa iz Vitanja.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...