Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Helena KrižnikHelena Križnik

Papež dal intervju za Civilta' Cattolica

Papež in Sveti sedež | 24.09.2013, 18:21 Marta Jerebič

Papež Frančišek je dal intervju za ugledno jezuitsko revijo Civilta Cattolica. Z njenim urednikom Antoniom Spadarom se je pogovarjal 6 ur.

Sveti oče je v intervjuju znova osvetlil vlogo Cerkve kot usmiljene. Dodal je, da bi morali biti pastirji Cerkve predvsem pastirji usmiljenja. Po njegovih besedah se mora Cerkev osredotočiti na zdravljenje ran in ogrevanje srca. Prav tako pa je spregovoril o bolj kontroverznih vprašanjih, med njimi o homoselsualnosti ter ločenih in znova poročenih osebah. Ob tem je poudaril, da se mora Cerkev izogibati t. i. omejujočih teorij.

Samega sebe je opisal kot grešnika, kljub temu pa, je dejal, so se Gospodove oči ustavile na njem. S p. Spadarom je delil tudi osebno zgodbo. V svoji molitveni knjigi ima spravljeno babičino oporoko, ki jo ima za neke vrste molitev. V intervjuju dodaja, da ga je k temu, da je postal jezuit, vodil misijonarski duh. Kot je dejal, sta mu všeč smisel jezuitskega reda za občestvo in disciplino. Hkrati pa priznava, da je sam nediscipliniran. Na področju glasbe je ljubitelj Mozarta in Bacha. Njegova najljubša avtorja sta Dostojevski in Hölderlin. Najljubši film pa je film Federica Fellinija, La Strada.

Papež in Sveti sedež
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...