Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež znova pozval k ustavitvi vojne v Siriji

Svet | 25.08.2013, 15:59 Tone Gorjup

Papež Frančišek se je v opoldanskem nagovoru ustavil pri nedeljskem evangeliju in Jezusovemu povabilu, naj si prizadevamo stopiti skozi ozka vrata. Ob tem je znova spomnil, da ni dovolj, da se imenujemo kristjani, ampak moramo biti to tudi po dejanjih. Obenem je spet pozval k prenehanju morije v Siriji.

„Prizadevajte si, da vstopite skozi ozka vrata, kajti povem vam: Veliko jih bo želelo vstopiti, pa ne bodo mogli.“ Na ta evangeljski stavek je papež Frančišek postavil svoje današnje razmišljanje. Vrata, skozi katera vstopamo v občestvo z Bogom, je Jezus sam, pravi papež. Mi vstopamo skozi takrat, ko se mu približamo, ne glede na našo grešnost. On nas sprejema, nam odpušča, ker nas ljubi. Na nas pa je, da se napotimo k njemu. Želi pa, da nismo kristjani samo po imenu, ampak da živimo iz vere, iz molitve, da dejavno živimo evangelij in s svojim življenjem nagovarjamo tudi tiste, ki Kristusa še ne poznajo.

Papež je po molitvi angelovega čaščenja znova omenil Sirijo. Kot je dejal, z veliko bolečino spremlja nasilje v tej bratomorni vojni. Rešitve ne prinaša hrup orožja, ampak sposobnost za dialog, za pogovore. Obenem je povedal, da je v molitvi blizu vsem tistim, ki trpijo. Mednarodno skupnost pa je prosil, naj več stori za to, da bodo Sirci našli pot iz te vojne, ki prinaša uničenje in smrt.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...