Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović

Kmetič o dražbi spominske plošče JBTZ: To je žalostno in neverjetno!

Politika | 20.08.2013, 12:36

Na spletni strani bolha.com se je včeraj pojavil oglas o dražbi spominske plošče o aferi JBTZ z izklicno ceno 50 evrov. Sredstva bodo namenjena v dobrodelne namene, še piše v oglasu. Spominsko ploščo ob 25-letnici od začetka afere JBTZ so s stavbe na Roški v Ljubljani ukradli na začetku julija, kar je dober mesec po tem, ko so jo postavili. Neznanci so takrat ponovno popisali tudi fasado ob prostoru, kjer je bila plošča. Prvič so jo popisali že nekaj dni po odkritju. Za komentar o dogajanju smo povprašali Slavka Kmetiča, predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

„To je žalostno in neverjetno, to je stanje duha v tej državi, ki ne temelji na nobenih vrednotah, kajti demokracija kot taka sploh še ni vrednota,“ je komentiral Kmetič. „Vsi napori ljudi, ki so nastavili tudi lastno glavo za to, da živimo v svobodni in demokratični državi, očitno posameznikom ne pomenijo nič “ je bil kritičen tudi do država, ki ni naredila nič ali zelo malo, da bi v ljudeh vzgojila pravo domoljubje.

Na Policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da je policija po kraji plošče opravila prve nujne ukrepe in ugotovila, da gre za kaznivo dejanje tatvine. "Za to kaznivo dejanje kazenski zakonik predvideva, da se pregon kaznivega dejanja prične na predlog oškodovanca. Oškodovanec predloga za pregon ni podal, zato ni osnove, da bi policija izvajala kakršnekoli ukrepe," je povedal tiskovni predstavnik ljubljanske policijske uprave Vinko Stojnšek. Takšen odziv pa Slavko Kmetič vidi kot stanje duha naše državne uprave, ki je odraz prejšnjega sistema, ki je temeljila na birokratskih postopkih.

„V tem trenutku ni mogoče storiti nič, to bo tek na dolge proge. Slovenijo bo treba združiti na temelju osamosvojitve, saj nas je ta združevala“ še poudarja Kmetič.

Politika