Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Spominska maša na Mrzlem vrhu nad Tolminom

Slovenija | 20.08.2013, 09:20

Minulo soboto je pri Madžarski kapeli na Mrzlem vrhu nad Tolminom vojaški vikar msgr. dr. Jože Plut daroval sveto mašo za vse padle v I. svetovni vojni. V nagovoru je dejal, da če bi se zbirali samo zaradi padlih vojakov drugih nacionalnosti, ne pa tudi zaradi padlih Slovencev na tej fronti, pomeni, da bi bilo z nami nekaj narobe.

Vojaški vikar Plut je nagovor začel z besedami: „Dragi prijatelji, danes nismo tu le zaradi padlih Slovencev, ne samo zaradi padlih Madžarov, Slovakov, Čehov in vojakov drugih nacionalnosti nekdanjega imperija, čeprav tudi zaradi njih; niti nismo tu zaradi padlih italijanskih vojakov »na drugi strani fronte«, dasi tudi zaradi njih. Če bi se zbirali samo zaradi padlih vojakov drugih nacionalnosti, čeprav je to potrebno, ne pa tudi in predvsem zaradi padlih Slovencev na tej fronti, pomeni, da bi bilo z nami nekaj narobe – kazalo bi na zmedenost naroda glede osnovnega pojmovanja človekovega dostojanstva in pravic in na državo, ki se ni sposobna kritično opredelititi do svoje preteklosti in morda celo soustvarja to zmedo zaradi koristi posameznikov ali skupin v njej.“

Plut je dejal, da so se zbrali zato, da se priklonijo spominu na žrtev vseh padlih na tej fronti, spominu na njihovo življenje, spoštovanju njihovim idealom in da se priklonijo njihovemu življenju in življenju človeštva.

Vir: Katoliška Cerkev

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.