Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Stroški SDM

Cerkev po svetu | 18.07.2013, 11:40 Marta Jerebič

Pred vsakim papeževim obiskom se pojavljajo vprašanja o stroških. To se dogaja že 30 let, je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal p. Federico Lombardi, in ob tem dejal, da je tokrat treba imeti pred očmi predvsem dvoje: prvič, da je večina Brazilcev zadovoljna, da papež prihaja v njihovo državo, in drugič, da so stroški, povezani s tem, plačila ljudem, ki bodo zagotavljali storitve, kar koristi lokalnemu gospodarstvu.

Organizatorji svetovnega dneva mladih so objavili poročilo o gospodarski koristi, ki jo bo imel obisk papeža Frančiška za to območje. Ocenjujejo, da bo odprtih okoli 20.000 delovnih mest. Po njihovih besedah bo dogodek prinesel več kot 220 milijonov ameriških dolarjev. Sredstva za financiranje prihajajo iz različnih virov, tudi od posameznih donatorjev. Celotni stroški dogajanja bodo odvisni od števila udeležencev. Po prvih ocenah bodo znašali od 140 do 155 milijonov ameriških dolarjev. Približno 70 odstotkov teh stroškov bodo krili udeleženci, ostalo bodo pomagali poravnati s spontanimi darovi in izkupičkom od izdelkov svetovnega dneva mladih. Nadškof v Sao Paolu, kardinal Odilo Scherer, je novinarjem dejal, da je na dogodek treba gledati tudi kot 'vlaganje v mladino'.

Strošek med drugim predstavlja tudi romarski nahrbtnik, ki so jih začeli razdeljevati v teh dneh. V njem je mogoče najti tudi bioetični priročnik. Pripravili so jih 2 milijona, izvod je v francoskem, angleškem, španskem ali portugalskem jeziku. »V teh dneh smo od mladih prejeli ogromno vprašanj o pomenu življenja. Mislim, da je ta priročnik dober odgovor na takšna vprašanja,« je povedal Scott Borgman s Papeške akademije za življenje.

Brazilski mediji medtem še pišejo, da naj bi se sklepne maše lahko udeležilo tudi 3 milijone ljudi.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.