Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Mladi v pripravi na svetovno srečanje v Braziliji

Slovenija | 10.07.2013, 14:01 Marjana Debevec

Še dva tedna nas ločita od 28. svetovnega dneva mladih, ki bo potekal v Braziliji od 22. do 29. julija. V Rio de Jeneiru potekajo zadnje priprave, mlade pa bodo začeli sprejemati že v prihodnjih dneh, ko bodo pripravili misijonski teden. Apostolski penitenciarij je v okviru priprav na ta velik dogodek podpisal dekret o odpustkih za udeležence, ki se podeli po ustaljenih pogojih.

Odpustek, povezan s svetovnim dnevom mladih, lahko prejmejo tudi tisti mladi, ki se dogodka ne bodo udeležili na kraju samem, temveč ga bodo zbrano in pobožno spremljali preko radia, televizije in interneta, če izpolnijo duhovne, zakramentalne in molitvene pogoje. Upravnik penitenciarije Krzysztof Nykiel je prepričan, da bo odpustek mlade spodbudil tudi k večjemu zaupanju v zakrament sprave. „Papež Frančišek nas je večkrat v svojih nagovorih spodbudil, naj se vrnemo h Gospodu in naj se ne bojimo prositi Njegovega odpuščanja. Zatočišče naj bi našli v Božji usmiljeni ljubezni.“ Po Nykielovih besedah bi se morali še posebej mladi zavedati uničujoče moči greha, da bi se potem odločili za drugačno pot. „Ne smemo pozabiti, da ima zakrament sprave poleg tega, da nam izbriše grehe, tudi terapevtsko moč ozdravljenja in lahko zato zelo veliko pomaga mladim, da bi z večjim poletom odgovorili na vesoljni klic k svetosti, kar je prvenstveni namen nove evangelizacije“, je še povedal Nykiel.

Svetovni dan mladih v Riu de Janeiru bo sicer prinesel kar nekaj novosti. V Latinsko Ameriko se bo vrnil po 26 letih. Srečanje v Buenos Airesu leta 1987 je bilo prvo, ki je bilo organizirano zunaj Rima. Posebnost srečanja v Riu de Janeiru je tudi v tem, da ga je pripravil Benedikt XVI., vodil pa ga bo papež Frančišek.

Med več kot 300 dogodki, na katerih bo lahko sodelovalo 2 milijona mladih udeležencev svetovnega srečanja mladih, bo tudi prireditev o življenju blažene Chiare Luce Badano, ki je ena od zavetnic tega velikega dogodka. Večer, ki bo potekal 24. julija, so pripravili mladi iz Gibanja fokolarov skupaj s prijatelji iz drugih gibanj in skupnosti ter tudi člani drugih cerkva in verstev.

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...