Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Papež semeniščnikom: Ne imejte najnovejših modelov avtomobilov!

Svet | 08.07.2013, 09:53 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je ta konec srečal s semeniščniki, novinkami in novinci. V soboto zvečer so se zbrali v avli Pavla VI. Srečanje se je začelo z molitvijo, zatem pa so prisluhnili še raznim pričevanjem. Zaključilo se je z Mariji posvečeno procesijo po vatikanskih vrtovih, ki se je sklenila pred baziliko sv. Petra. Papež Frančišek jim je na srce položil nekaj spodbudnih misli o poti, ki so jo izbrali za svoje življenje. Opozoril jih je na »kulturo začasnega«, s katero se bodo morali spopasti. Zato se morajo naučiti vrata svoje celice zapreti od znotraj.

Papež je mladim, ki se pripravljajo na duhovni poklic, dejal, da veselje gotovo ne izhaja iz tega, da ima nekdo vedno nov telefon ali avto. Dodal je, da posvečena oseba nikakor ne bi smela imeti najnovejšega modela avtomobila, ampak je primerneje, če izbere nekaj skromnejšega. Veselje namreč ne more biti nekaj, kar ostane zgolj na površju. Ni opojnost trenutka in ne izhaja iz stvari ali iz posedovanja. Veselje se rojeva iz srečanja, odnosa z drugimi, iz občutka sprejetosti, razumljenosti, ljubljenosti.

Odločitev za duhovni poklic tako tudi ni nujno osebna odločitev, je nato opozoril sveti oče. Je le odgovor na klic ljubezni. »V žalosti ni svetosti,« je zatrdil papež Frančišek. Kadar nek duhovnik ali sestra nimata veselja, kadar sta žalostna, je problem po papeževih besedah v zaobljubi čistosti. In sicer zato, ker se le-ta ne zaključi v trenutku obljube, ampak gre za pot, ki mora dozoreti »v pastoralno rodovitnost«. Če duhovnik ni oče in redovnica ni mati tistim, s katerimi delata, postaneta žalostna. Posvečenost mora voditi v rodovitnost, sicer ni katoliška, je zatrdil papež Frančišek.

Da bi bili veseli pričevalci evangelija, pa je potrebno biti verodostojni in dosledni. Evangelij po njegovih besedah najprej oznanjamo z življenjem, z zgledom, z besedami pa le, če je zares nujno. Poleg tega pa je pomembna tudi kulturna priprava. In sicer zato, da bi lahko povedali vzrok svoje vere in upanja. Zlasti pomembno je po njegovih besedah skupnostno življenje, kar pomeni prijateljske in bratske odnose. Danes je zelo veliko obrekovanja in zavisti, tudi v svetu vere, je opozoril papež Frančišek. Nikoli govoriti slabo o drugih pa je pot svetosti, je poudaril papež in dodal, da je treba iti ven iz sebe in se tudi ne pritoževati.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...