Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Helena KrižnikHelena Križnik

Vatikan: Pozitivna bilanca za leto 2012

Papež in Sveti sedež | 05.07.2013, 07:47 Marta Jerebič

Sveti sedež je leto 2012 sklenil s pozitivno bilanco v višini dobrih dveh milijonov evrov. Pozitivno stanje je predvsem zasluga uspešnega finančnega upravljanja.

Med največje izdatke pa se štejejo stroški vatikanskih sredstev za družbeno obveščanje, novi davki na nepremičnine in stroški, povezani z zaposlenimi. Slednjih je več kot 2.800.

Governatorat Države mesta Vatikan, ki ima avtonomno administracijo, neodvisno od prispevkov Svetega sedeža, pa je leto sklenil s pozitivno bilanco v višini dobrih 23 milijonov evrov. 31. decembra 2012 je bilo v governatoratu zaposlenih 1.936 oseb.

V Petrov novčič se je lani steklo skoraj 66 milijonov ameriških dolarjev. Gre za nabirko, ki poteka vsako leto na praznik svetih Petra in Pavla, in ki je namenjena podpori dobrodelne in pastoralne dejavnosti svetega očeta.

Svet kardinalov je kljub doseženim pozitivnim rezultatom tudi vnaprej spodbudil izvajanje reform, katerih cilj je zmanjšati stroške preko poenostavljanja in racionalizacije že obstoječih organizmov, pa tudi pozornega načrtovanja dejavnosti administracije. Člani sveta pa so izrazili še globoko hvaležnost za prispevke, ki pogosto v anonimni obliki podpirajo poslanstvo svetega očeta, in to navkljub sedanji ekonomski krizi.

 

Papež in Sveti sedež
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...