Canterburyjski nadškof na obisk v Vatikan

Cerkev po svetu | 13.06.2013, 18:30 Marta Jerebič

Papež Frančišek se bo jutri v Vatikanu srečal z novim canterburyjskim nadškofom Justinom Welbyjem. To bo njuno prvo srečanje, saj se Welby ni mogel udeležiti maše ob nastopu službe papeža Frančiška 19. marca, ker je čez dva dni tudi sam prisegel kot nadškof v Canterburyju.

Že od 60-ih let prejšnjega stoletja je tradicija, da canterburyjski nadškof po imenovanju obišče papeža. Justin Welby pripada evangeljskemu krilu Anglikanske Cerkve; ima posebno naklonjenost do družbenega nauka katoliške Cerkve. Pred kratkim se je pridružil katoliškemu primasu Vincentu Nicholsu, ko je ta obsodil vladne reze na področju sociale.

Kot je za televizijsko agencijo Romereports povedal predstavnik anglikanske skupnosti pri Svetem sedežu, nadškof David Moxon, je dnevni red pogovora s papežem že določen. Najprej bosta pogledala izzive, s katerimi se srečuje anglikanska skupnost. "Pogovarjala se bosta tudi o globalni revščini in o mnenju, da mora gospodarstvo bolj služiti ljudem kakor pa ljudje služiti gospodarstvu. Pogledala bosta še vprašanje lakote in okolja ter stališča, ki so jima skupna.“

Welby bo v sklopu obiska molil na grobu apostola Petra in papeža Janeza Pavla II. Na sedežu Papeškega sveta za edinost kristjanov pa se bo srečal še s kardinalom Kurtom Kochom. Dialog med katoliško in Anglikansko Cerkvijo se je okrepil v pontifikatu Benedikta XVI., zlasti po njegovem obisku v Angliji leta 2010.

 

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež