Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Pred NLB tokrat dokapitalizacija v višini 500 milijonov evrov

Slovenija | 11.06.2013, 16:10

Delničarji NLB so na skupščini potrdili tretjo dokapitalizacijo največje slovenske banke od začetka krize. Tokrat bo potrebovala 500 milijonov evrov vredno finančno injekcijo. NLB ima tudi nov nadzorni svet, ki bo imel manj članov kot dozdajšnji. Njihovo število se je zmanjšalo z 11 na sedem.

Lastniki NLB, med njimi je največji država, ki ima neposredno in posredno prek Slovenske odškodninske družbe, Kapitalske družbe in Zavarovalnice Triglav malenkost več kot 90-odstotni delež, so imeli danes na mizah dva predloga za dokapitalizacijo, a Sod in Kad sta svojega, po katerem bi se dokapitalizacija izpeljala z enkratnimi denarnimi vložki, umaknila. Delničarji NLB so tako prižgali zeleno luč predlogu, po katerem se bo dokapitalizacija izpeljala z odobrenim kapitalom. Uprava in nadzorni svet sta predvidela dobrih 367 evrov, a Sod je predlagal zvišanje dokapitalizacije. Uprava največje slovenske banke lahko zdaj v petih letih osnovni kapital enkrat poveča za največ 500 milijonov evrov. Ali bo to dovolj? "Pred nami sta težki leti, a menimo, da je ta številka, ki je bila dana kot zgornja meja, torej 500 milijonov, tista, ki lahko zagotovi, da pokrijemo izgube iz preteklosti," meni predsednik uprave NLB Janko Medja.

Cena dokapitalizacijskih delnic še ni znana. Uprava lahko ob soglasju nadzornikov odloči o izključitvi prednostne pravice obstoječih delničarjev, če delnice vpišejo država ali z njo povezane osebe. Skoraj gotovo je, da bo dokapitalizacijo izpeljana iz javnih sredstev, še posebej, ker gre za del ukrepov za krepitev stabilnosti NLB, katerih del je tudi prenos sredstev na t.i. slabo banko. To povečanje naj bi skupaj z ostalimi ukrepi, ki jih predvideva banka sama, zadoščalo za krepitev kapitalske ustreznosti, kot ga zahteva Banka Slovenije.

NLB ima tudi nove nadzornike

Na skupščini so bili prav tako potrjeni novi nadzorniki NLB: France Arhar, Goran Katušin, Gorazd Podbevšek, Sergeja Slapničar, Tit Erker, Miha Košak in Uroš Ivanc. Menjava nadzornega sveta je mnoge presenetila. "Če se nekatere ljudi, ki so mednarodni strokovnjaki in imajo veliko izkušenj, skuša izločiti najprej z diskreditacijo v naročenih člankih, potem pa s tem, kar se zdaj dogaja, popolnoma brez osnove, potem mislim, da Slovenija ni na dobri poti," je bil kritičen dozdajšnji nadzornik NLB Sašo Cunder. Ostro so se odzvali še nekateri. Menjava nadzornega sveta je bila sicer redna, čeprav so obstoječi nadzorniki na svojih položajih večinoma preživeli le malo manj kot leto dni. Skupščina jih je namreč imenovala konec junija lani po obsežnih kadrovskih spremembah v banki, znotraj katerih se je dva meseca pozneje na čelo NLB zavihtel tudi Medja.

Šircelj: Dokapitalizacija je bila pričakovana

Odločitev delničarjev NLB o dokapitalizaciji v višini 500 milijonov evrov ni presenetila poslanca SDS Andreja Širclja. Želi, da bi bila tokrat tudi zadnja, pri kateri bi sodelovala država. Med novimi nadzorniki pogreša kakšnega mednarodnega strokovnjaka.

Slovenija, Politika
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...