Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Pevci Folklornega društva Brusači Radeče

Slovenija | 03.06.2013, 21:00

V prvi junijski oddaji, namenjeni slovenski ljudski glasbi, smo gostili pevce Folklornega društva Brusači iz Radeč.

Predsednica društva, ga. Cveta Hudoklin, upokojena vzgojiteljica predšolskih otrok, je nekaj let pred upokojitvijo izpolnila svojo dolgoletno željo po ustanovitvi folklornega društva. Kot vodja vrtca je bila leta 2006 na seminarju o kulturni dediščini, v pozni jeseni leta 2007 pa je že pripravila razpis za ustanovitev folklornega društva v Radečah. V dveh mesecih je prišlo čez 50 prijav, na valentinovo so imeli prvi sestanek, v maju pa ustanovni zbor, na katerem so izbrali ime društva - po zapisku J.V. Valvasorja, ki v svoji knjigi Slava vojvodine Kranjske omenja, da je bila v Radečah kamnita skala, ki so ji po kranjsko rekli brus, kot kamnu za brušenje, zato so Radečane v šali imenovali Brusači.

Ob ustanovitvi je bilo prijavljeni 41 članov. Na pot glasbenega poustvarjanja jih je popeljala ga. Erika Krašek iz Rečice pri Laškem, ki jim pomaga še danes. Oblikovali so dve skupini; pevsko in folklorno (plesno). V folklorni skupini, pod mentorstvom Darje Špendal in Tomaža Škrleca, pleše 14 parov. Bili so pobudniki za začetek delovanja treh otroških folklornih skupin; v vrtcu Radeče pod mentorstvom Jerneje Novak, v OŠ Radeče jih vodi Brigita Čamernik in na POŠ Svibno Katarina Kmetič.

Vodstvo pevske skupine, v kateri se druži 13 članov, pa je prevzela Jožica Žibert, ki se že več let praktično in teoretično posveča ljudskemu petju. Pojejo triglasno; z glasovi, ki jim po domače pravijo „naprej“, „čez“ in bas. Pevci so se najprej zbrali z namenom po druženju ob petju ljudskih pesmi, ki je kasneje preraslo v sistematično zbiranje pesemskega gradiva. Sad tega je lani izdana zgoščenka Pod lipico zeleno, na katero so zvočno zapisali vsebinsko raznolike napeve. Kmalu so jih začeli vabiti na nastope v domači občini, pa tudi drugod. Na srečanjih pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž pa so bili s strani strokovnih spremljevalcev za svoje delo pohvaljeni.

V juniju bodo s prireditvijo OSTI JAREJ, OSTANI MLAD IN ZDRAV praznovali prvih pet let delovanja.

Več v oddaji. Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...