Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
dr. Emerson in Sara Eggerichs (foto: ARO)
dr. Emerson in Sara Eggerichs

Edinstveno srečanje z zakoncema Eggerichs: Ljubezen in spoštovanje

| 09.05.2013, 16:44

V Sloveniji sta v teh dneh avtorja svetovne uspešnice Ljubezen in spoštovanje, dr. Emersonom in Saro Eggerichs. Knjiga temelji na pismu Efežanom: Zato naj tudi vsak med vami tako ljubi svojo ženo kakor sebe, žena pa naj spoštuje moža (Ef 5, 33). To je način, s katerim lahko dobro živimo skupaj, kljub vsem različnostim. Te je dr. Emerson v pogovoru zelo slikovito ponazoril: „Ko ženska reče, da nima kaj obleči, pomeni, da nima nobene nove obleke. Ko moški to reče, pomeni, da nima opranih oblačil.“

Dr. Eggerichs je mednarodno priznan strokovnjak s področja odnosov med moškim in žensko. Kot govornik je zelo priljubljen in skupaj z ženo Saro soavtor ene najuspešnejših knjig o odnosih v zakonu – svetovne uspešnice Ljubezen in spoštovanje, ki je nastala na temelju dolgoletnih psiholoških in bibličnih raziskav.

Mnogi zakonci, ki so jima prisluhnili in so bili pripravljeni spoznana načela udejanjiti v svojem odnosu, so doživeli ozdravljenje in ponoven razcvet odnosa. Predstavila nam bosta koncept ljubezni in spoštovanja, ki je sestavljen iz treh krogov:

1. Krog poraza: na preprost in jasen način razloži, zakaj dva dobrovoljna človeka negativno reagirata drug na drugega.

2. Krog zagona: razloži, kako lahko zakonca drug drugega spodbujata, če se držita določenega načela.

3. Krog nagrajevanja: predstavi, kako nagrajen je zakon, ki je Bogu po volji in razloži, kaj lahko stori oseba, katere osebna pričakovanja sozakonec ne zadovoljuje.

Zakonca Eggerichs imata tri odrasle otroke in sta ustanovitelja in voditelja organizacije, ki je poimenovana po njuni uspešnici - Ljubezen in spoštovanje. Sporočilo, ki nam ga prinašata, pravi, da spori, ki se v zakonu pojavijo, niso vir vsega zla v odnosu. Pogosto poslabšanju odnosov botruje nevednost. Ne vemo, kako se rešiti primeža spora in kako vplivati na njegov razvoj, kaj storiti, ko se mož/žena pritožuje in vedno bolj zapira vase … Zakonca Eggerichs trdita, da uspešni zakonci vedo, kaj je zakonska harmonija in od kod izvira.

Zakonca bo gostilo tudi Društvo Družina in Življenje in sicer ta petek, 10. maja 2013, ob 19. uri v Veliki dvorani Domus medica, to je v prostorih Zdravniške zbornice Slovenije, na Dunajska 162, v Ljubljani.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.