Slavi Košir
Marko Zupan
Andrej Šinko
dr. Emerson in Sara Eggerichs (foto: ARO)
dr. Emerson in Sara Eggerichs

Edinstveno srečanje z zakoncema Eggerichs: Ljubezen in spoštovanje

09.05.2013, 16:44

V Sloveniji sta v teh dneh avtorja svetovne uspešnice Ljubezen in spoštovanje, dr. Emersonom in Saro Eggerichs. Knjiga temelji na pismu Efežanom: Zato naj tudi vsak med vami tako ljubi svojo ženo kakor sebe, žena pa naj spoštuje moža (Ef 5, 33). To je način, s katerim lahko dobro živimo skupaj, kljub vsem različnostim. Te je dr. Emerson v pogovoru zelo slikovito ponazoril: „Ko ženska reče, da nima kaj obleči, pomeni, da nima nobene nove obleke. Ko moški to reče, pomeni, da nima opranih oblačil.“

Dr. Eggerichs je mednarodno priznan strokovnjak s področja odnosov med moškim in žensko. Kot govornik je zelo priljubljen in skupaj z ženo Saro soavtor ene najuspešnejših knjig o odnosih v zakonu – svetovne uspešnice Ljubezen in spoštovanje, ki je nastala na temelju dolgoletnih psiholoških in bibličnih raziskav.

Mnogi zakonci, ki so jima prisluhnili in so bili pripravljeni spoznana načela udejanjiti v svojem odnosu, so doživeli ozdravljenje in ponoven razcvet odnosa. Predstavila nam bosta koncept ljubezni in spoštovanja, ki je sestavljen iz treh krogov:

1. Krog poraza: na preprost in jasen način razloži, zakaj dva dobrovoljna človeka negativno reagirata drug na drugega.

2. Krog zagona: razloži, kako lahko zakonca drug drugega spodbujata, če se držita določenega načela.

3. Krog nagrajevanja: predstavi, kako nagrajen je zakon, ki je Bogu po volji in razloži, kaj lahko stori oseba, katere osebna pričakovanja sozakonec ne zadovoljuje.

Zakonca Eggerichs imata tri odrasle otroke in sta ustanovitelja in voditelja organizacije, ki je poimenovana po njuni uspešnici - Ljubezen in spoštovanje. Sporočilo, ki nam ga prinašata, pravi, da spori, ki se v zakonu pojavijo, niso vir vsega zla v odnosu. Pogosto poslabšanju odnosov botruje nevednost. Ne vemo, kako se rešiti primeža spora in kako vplivati na njegov razvoj, kaj storiti, ko se mož/žena pritožuje in vedno bolj zapira vase … Zakonca Eggerichs trdita, da uspešni zakonci vedo, kaj je zakonska harmonija in od kod izvira.

Zakonca bo gostilo tudi Društvo Družina in Življenje in sicer ta petek, 10. maja 2013, ob 19. uri v Veliki dvorani Domus medica, to je v prostorih Zdravniške zbornice Slovenije, na Dunajska 162, v Ljubljani.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Lenart Rihar (photo: ARO) Lenart Rihar (photo: ARO)

Med vzroki in posledicami

Slovenija je v torek prvič obeleževala nacionalni dan spomina na vse žrtve komunizma. Tu in tam se je tudi na demokratični strani privzdignila obrv, češ kaj nam je pa tega treba. Negoduje celo ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...