Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Anglikanski primas obsodil zakon o istospolnih porokah

Svet | 07.06.2013, 08:55 Marjana Debevec

Anglikanski primas nadškof Justin Welby, ki se bo prihodnji petek prvič srečal s papežem Frančiškom, je v zgornjem domu angleškega parlamenta obsodil zakon, ki odobrava homoseksualno 'poroko'. Poudaril je, da brani zakonsko zvezo ne kot versko zadevo, ampak zato, ker meni, da je bistvena za obstoj družbe.

Po nadškofovih besedah dela ta zakon zmedo med ljudmi. Sicer ga spodbuja legitimna želja po enakopravnosti, kar pa ne pomeni nujno enakosti. Nekaj je namreč lahko enakopravno, vendar to še ne pomeni, da je enako, je dejal nadškof Welby. Posledica vsega tega je po njegovih besedah zbeganost. Poroka iz tega zakona izhaja 'kot odpravljena, redefinirana in predrugačena, družina pa je po svoji normalni opredelitvi, ki je osnova naše družbe, oslabljena. Zaradi tega in drugih razlogov, je pojasnil anglikanski nadškof,člani krščanskih cerkva takšnega zakona ne sprejemajo, saj menijo, da je tradicionalna zakonska zveza vogelni kamen družbe, ta zakon pa spodkopava obstoječi zakon in ga nadomešča z možnostjo, ki ni enaka niti učinkovita. To ni problem vere, je zavzeto opozoril Welby, ampak gre za skupno dobro družbe.

Svet, Cerkev po svetu
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...