
Hlebci kruha
Na Ptuju že diši
| 16.05.2013, 07:32
V Minoritskem samostanu na Ptuju se danes začenja 24. razstava Dobrote slovenskih kmetij, ki jo bodo popoldne ob 16.00 s slovesnimi nagovori odprli dr. Martina Bavec, direktorica Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ptujski župan Štefan Čelan in predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Ciril Smrkolj in predsednik Organizacijskega odbora razstave Peter Pribožič.
V okviru razstave si bo do nedelje mogoče ogledati ocenjene in nagrajene dobrote, na dvorišču Minoritskega samostana pa so postavljene stojnice, kjer je domače dobrote mogoče tudi kupili. Tudi letošnjo razstavo spremlja bogat strokovni in kulturni program.
Letos so slovenske kmetije na ocenjevanje prijavile 1173 izdelkov, strokovna ocenjevanja le teh pa so potekala od marca pa do zadnjih dni pred razstavo, v imenu organizatorjev pravi Peter Pribožič in dodaja: "Odziv je zelo dober, kmetije se zavedajo da sodelovanje na taki razstavi in sodelovanje na ocenjevanju pomeni preverjanje svojih izdelkov in prejeta odličja in zanki kakovosti pa imajo odličen promocijski učinek, ki pomaga pri trženju."
Na razstavi bo tudi letos mogoče videti trinajst skupin izdelkov. Daleč prednjačijo krušni izdelki, sicer pa so ocenjevali kise, suho sadje, sokove in nektarje, mlečne izdelke, mesne izdelke, vina, olja, žganja, marlemade, sadjevce, konzervirano zelenjavo in kompote.
Po besedah Petra Pribožiča je letos opaziti porast mlečnih in mesnih izdelkov danih v ocenjevanje, česar so posebej veseli, saj to kaže na razvoj dopolnilnih dejavnosti predelave na kmetiji. Kmetom pri doseganju najvišje kvalitete zelo prav pridejo tudi zapisniki ocenjevanj, ki jih pripravijo ocenjevalne komisije za vsak sodelujoč izdelek.
Sicer pa se letos na razstavi Dobrote slovenskih kmetij s 33-timi izdelki predstavljajo tudi kmetije z Avstrijske koroške.
Več o programu rastave pa najdete na spletnih straneh Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj.