Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Je tožba bonitetne agencije zaradi slabe ocene smiselna?

Slovenija | 21.05.2013, 16:13

Vlada razmišlja o sprožitvi pravnih postopkov proti bonitetni hiši Moody's. Premierka Alenka Bratušek je v intervjuju za sobotno prilogo časopisa Večer pojasnila, da zato, ker je ta neupravičeno posegla v izdajo slovenskih obveznic. Da je verjetnost uspešnosti takšne tožbe skoraj ničelna, je za naš radio opozoril ekonomist Matej Lahovnik, kot je dodal, je to povezano tudi z visokimi stroški. Poslanec SDS Andrej Vizjak medtem v napovedi premierke vidi predvsem iskanje vzrokov za lastne težave drugje.

Kot je znano, je Moody's konec aprila znižal bonitetno oceno naši državi. To je storil prav med izdajanjem slovenske dolarske obveznice, ki je bila nato za nekaj časa prekinjena. Bratuškova je prepričana, da si bonitetna hiša tega ne bi smela dovoliti, zato se ji zdi tožba smiselna. Nasprotno meni Lahovnik. Po njegovih besedah je to v osnovi zelo problematično. "To je tako, kot bi premierka tožila proizvajalca zrcal, ker ne bi bila zadovoljna s podobo, ki jo v zrcalu ugleda, ko se postavi predenj. To nima nobenega smisla."

Prav tako se Lahovniku zdi nenavadno premierkino pojasnilo, da je bilo finančno ministrstvo z agencijo Moody's v stiku še pred prodajo obveznic, a ta ni niti z besedo omenila, da bo objavila novo bonitetno oceno. "Očitno je vlada pričakovala, da bi morala bonitetna hiša vnaprej sporočiti, kako bo spreminjala bonitetno oceno Slovenije. V tem primeru bi lahko logiko obrnili, lahko bi prišlo do nevarnosti zlorabe notranjih informacij. Verjetno nobena resna bonitetna hiša ne sporoči vnaprej neki vladi, da ji bo čez teden dni znižala bonitetno oceno, da bo potem ta vlada lahko na hitro izdala neko obveznico in skušala preslepiti finančne trge," je kritičen. Takšna miselnost vlade ga skrbi, kot dodaja, je povsem napačna. Po njegovem bi se morala osredotočiti na svoje ekonomske ukrepe in odpravo nekaterih napak.

Lahovnik ocenjuje, da je rožljanje s tožbo namenjeno predvsem PR učinkom v domači javnosti. Kot poudarja, je del provladnih medijev to takoj pograbil in potezo označil kot pravilno, saj naj bi s tem v Sloveniji pokazali odločnost, tako kot leta 1941 in takrat, ko smo bili v gibanju neuvrščenih, ter še kdaj. "Ampak konec koncev nam to ne pomaga. Smo namreč v letu 2013, Slovenija je članica Evropske unije in evrskega območja. Če želimo ostati del tega kluba, moramo igrati po pravilih kot vsi ostali in si ne moremo izmišljevati pravil, ki bi veljala samo za nas."

Lahovnik je opozoril še, da tožba, če bi seveda šli v njo, ni poceni. "Vemo, da so odvetniške pisarne v tujini zelo drage in zagotovo teh stroškov ne bodo plačali ministri iz svojega žepa, ampak bomo račun dobili davkoplačevalci," je pojasnil.

Precej podobno se je na napoved tožbe proti bonitetni agenciji odzval Vizjak. "Mislim, da se moramo predvsem zavedati težav, ki jih imamo v tej državi, in ne razbijati ogledala, ki nam ga nekdo nastavi." Po njegovem bi lahko vlada s takšno tožbo povzročila več škode kot koristi, zato ji svetuje, naj o tem temeljito premisli.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.