Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Vaberški fantje

Slovenija | 15.04.2013, 21:00

Gostje tokratne oddaje iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te so bili Vaberški fantje iz Kovače vasi na Pohorju.

Pevci, ki so lani praznovali 30 let organiziranega delovanja, delujejo znotraj Kulturno-umetniškega društva Šmartno na Pohorju. Prvič pa so skupaj zapeli ob postavljanju mlaja. Zaselek Kovača vas se je nekdaj imenoval Vaberče in po njem so si pevci nadeli ime. Domačini se za dopolnilno dejavnost ukvarjajo z živinorejo in lesom, kraj pa je znan tudi po vinu Ritoznojčanu.

Vaberški fantje z glasovi, ki jim po domače pravijo naprej, prek in bas, pojejo pesmi domačega kraja in bližnje okolice. V svojem repertoarju imajo vsebinsko raznolike pesmi, ki jih znajo še iz mladosti. Poleg ljudskih, pojejo tudi umetne in pogrebne pesmi. Imajo mentorico, gospo Brigito Hren, ki je vodila in še vodi številne pevske zbore. Vaje imajo v vaškem domu na Devini. Nastopajo na različnih prireditvah v domačem kraju in bližnji okolici. V novoletnem času pa kot koledniki z obredno pesmijo domačinom voščijo srečo in vse dobro v novem letu. Udeležujejo se tudi srečanj pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž po Sloveniji; tistih, ki jih pripravljajo pevci sami in tistih, ki jih organizira njihova območna izpostava Javnega sklada. Večkrat so bili izbrani tudi za nastop na regijskem, dvakrat pa tudi na državnem srečanju pevskih in godčevskih skupin.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...