Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Nadškof iz Damaska: Cerkev je blizu vsem, ki trpijo

Svet | 06.04.2013, 09:46 Tone Gorjup

Za nami so velikonočni prazniki. Spomin na Jezusovo trpljenje, smrt in vstajenje so še na poseben način doživeli kristjani v deželah, kjer vladata nasilje in strah. Tako je bilo tudi v Siriji.

Kristjani v Siriji v mestu Aleppo so na svoji koži doživeli velikonočno tridnevje in predvsem Jezusovo trpljenje. Mesto se namreč nahaja v središču bojev med vojsko in uporniki. Frančiškani so sporočili, da so uspeli obhajati vse obrede, ki se jih je udeležilo veliko ljudi. Vendar pa so doživljali tudi strah in negotovost. Uporniki so na veliki petek zasedli območje, ki meji na krščanska pokopališča ter ga dobesedno vrgli v zrak. Ljudje so pobegnili le s tistim, kar so imeli na sebi. Med njimi je bilo 350 krščanskih družin. Na veliko soboto je izstrelek zadel in ubil grobarja krščanskega pokopališča. Mnogih mrtvih ne uspejo več niti pokopati, ker ni mogoče priti do pokopališč. Od velike sobote so že brez luči, primanjkuje vode, telefon in internet delujeta samo občasno. Frančiškani so še sporočili da so vsi bratje dobro in poskušajo ostati znamenje upanje za tamkajšnje prebivalce.

Maronitski nadškof iz Damaska msgr. Samir Nasar pa je povedal, da mesto neprestano bombardirajo. Zdi se kot ruska ruleta, ki žrtve izbira naključno, je dodal. Za organizacijo Cerkev v stiski še je povedal, da je bil pretekli teden ubit maronitski bogoslovec, ki se je pripravljal na diakonsko posvečenje. Njegovo delo je bilo razdeljevanje hrane revnim. Krščanska skupnost je pretresena, vsak dan se ljudje izselujejo iz države. Dve od štirih maronitskih župnij so že zaprli zaradi majhnega števila vernikov. „Cerkev pa še naprej podpira vse, ki trpijo, ne glede na njihovo versko pripadnost“, je povedal nadškof. Samo tiha in zastonjska ljubezen je po njegovih besedah sposobna zgraditi Sirijo prihodnosti.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...