Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Kristjani preganjani v Nigeriji in Indiji

Svet | 05.04.2013, 10:58 Tone Gorjup

Nasilje nad kristjani po svetu ne pojenja. Predsednik nigerijske škofovske konference nadškof Ignatius Ayau Kaigama je za agencijo Fides izrazil zaskrbljenost zaradi številnih napadov tolp na vasi.

Začuden pa je predvsem zato, ker varnostne sile ne posredujejo. Policija in vojaki namreč pridejo šele takrat, ko napadalci odidejo. Od velike sobote do velike noči je bilo kar 19 smrtnih žrtev in 4.500 ljudi razseljenih. V zadnjih mesecih pa je bilo v napadih na vasi približno 90 smrtnih žrtev. V Kerali v Indiji pa bo v ponedeljek pogreb pokojnega rektorja semenišča v Bangaloreju p. Kochupuryila J. Thomasa, ki so ga ubili ponoči iz 31. marca na 1. april. Napadalci so ga pretepli do smrti, razlog za napad pa še ni znan. Preden so krsto pokojnega patra odnesli iz Bangaloreja je tamkajšnji nadškof ob somaševanju več sto duhovnikov daroval mašo zadušnico. Vsi so se namreč želeli posloviti od p. Tomasa, ki je tamkajšnji skupnosti služil 30 let. Nadškof se ga je v nagovoru spomnil kot zelo ponižnega in človeškega duhovnika, visoko izobraženega in hkrati človeka, ki ga je vodila modrost in iskrenost. Živel je v duhu dela, študija, molitve in služenja.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...