Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Sirija (foto: nn)
Sirija

Sirija še vedno dežela nasilja

Svet | 03.04.2013, 20:17 Andrej Šinko

Sirija še vedno ostaja dežela nasilja in trpljenja prebivalcev. Marec je bil v tej deželi najbolj smrtonosen mesec, odkar je tam pred dvema letoma izbruhnil oborožen konflikt. Samo v tem mesecu je bilo ubitih več kot 6000 ljudi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, od tega 2080 civilistov, med njimi pa 298 otrok, mlajših od 16 let. Po podatkih Združenih narodov je število ubitih v Siriji od marca 2011 preseglo 70.000 ljudi. Mladi kristjani kljub nenehnemu strahu in nasilju vztrajajo v življenju po evangeliju.

Mladi so pripovedovali, da so nekega dne na njihovo območje prišli uporniki. Ravno so bili povezani preko facebooka. Izrazili so zaskrbljenost, jezo … vsak se je počutil drugače. Eden je ves v strahu napisal: 'Glejte, celo Bog je proti nam.' Drugi pa: 'Ne, joka z nami.' 'Ampak ti ljudje so mi uničili življenje.' 'Skušajmo ljubiti tudi nje.' 'Kako pa?' 'Tako, da molimo, da bodo tudi oni našli ljubezen.' Tako so sprejeli izziv, da ljubijo celo tiste, ki so jih prizadeli. „Če povem po pravici,“ piše Mira iz Aleppa, „mi ni vedno uspelo živeti krščanstva tako, kakor bi rada. Vsemu sovraštvu okrog mene je skorajda uspelo priti v moje srce, vendar ni zmagalo“. Čuti namreč, da mora poskušati živeti tako, kakor bi živel Jezus na njenem mestu, in zato skuapj z drugimi mladimi kristjani skuša pomagati ljudem. „Vse bi rada prosila, naj molijo, kajti, verjemite mi, vaša molitev nam daje veliko moči. Upam, da nihče izmed vas ne gre skoz temne trenutke, kakršni so ti, in ne vidi, kar vidimo mi“, je še zapisala Mira in dodala: „Žal mi je, da sem napisala tako malo; skušam pisati hitro, preden zmanjka elektrike. Prosimo Gospoda, da nam da v srca miru.“ Tej molitveni verigi za mir so se do danes pridružili že mnogi ljudje z vsega sveta, zberejo pa se vsak dan ob 12. uri.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...