Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Kardinal Comastri o prvih 33 dneh pontifikata

Svet | 20.04.2013, 00:30

"Bog vodi Cerkev z nepredvidljivo domišljijo." O tem je prepričan kardinal Angelo Comastri, ki je za vatikanski časopis L'Osservatore Romano podal svoje vtise o prvih 33 dneh pontifikata papeža Frančiška. Sporočilo tega obdobja je po kardinalovih besedah jasno: "pomesti stran posvetni prah, da bi ponovno našli očarljivi vonj Betlehema"«. Pastoralni pristop novega papeža je sestavljen iz "potez, ki so prodrle v srca vseh kot nepričakovana luč, ki razsvetli noč".

Kardinal Comastri je poudaril, da se je pontifikat pred dobrim mesecem začel "v znamenju začudenja". Prvikrat v zgodovini se je zgodilo, da je bil izvoljen papež iz Latinske Amerike. Ko se je prvič pojavil pred Božjim ljudstvom, je prosil, naj molijo, da bi ga Bog blagoslovil. In da bi ta blagoslov prejel, se je globoko sklonil – dejanje je spremljala nenadna tišina, ki je napolnila Trg sv. Petra. To je bil nedvomno trenutek "posebne duhovne intenzivnosti", je dejal Comastri. Mesec dni kasneje se lahko reče, da je novi pontifikat zaznamovan z univerzalnostjo katoliške Cerkve, ki je njena svojevrstna značilnost. Obenem se ne sme pozabiti, da je bil za Petrovega naslednika izvoljen pastir, ki je doslej "živel v neprestanem stiku s trpljenjem in pričakovanji" tistih, ki živijo na obrobju, tako geografskem kot bivanjskem. To je človek, kot je nadaljeval kardinal, ki je "predan zmernosti in bistvenemu".

Med papežem Frančiškom in ljudstvom se je takoj vzpostavila "simpatija, ki pa ni le čustvena, ampak je vzajemno priznavanje pripadnosti". Ljudje se prepoznavajo v njegovi preprostosti, papež pa je z veseljem njihov služabnik, da bi jim tako posredoval lepoto in bogastvo evangelija. Kot je zatrdil kardinal Comastri, je v svetu brez vrednot "transparenca pastirja" bistvena za potrditev njegovega pričevanja med tistimi, ki ga obkrožajo.

Papež Frančišek je v prvem mesecu svojega pontifikata večkrat poudaril osrednjo resnico krščanstva: "Bog je ljubezen. Bog je usmiljenje. Bog je vedno pripravljen, da nas sprejme v svoj objem odpuščanja in nam tako povrne dostojanstvo Božjih otrok." V velikonočnem času je bilo povsod po svetu mogoče opaziti pomenljivo veliko udeležbo pri zakramentu spovedi. Comastri je dejal, da je to sad enega prvih papeževih sporočil, ko je dejal, da se Bog nikoli ne utrudi odpuščati nam. Žal smo mi sami tisti, ki se utrudimo prositi za odpuščanje. Frančišek je ob isti priložnosti tako spodbudil, da bi se vrnili k Bogu, ki nas čaka, da bi nam odpustil.

Po kardinalovem prepričanju pa je papež Frančišek ljudi močno nagovoril tudi s svojimi dejanji. Na primer ko je objel mladega telesno prizadetega fanta, kateremu je počasi uspelo svojo roko položiti okoli papeževega vratu, da bi se stisnil k njemu kot otrok k svojemu očetu. Nepozaben ostaja prizor papeževega poljuba in srečnega obraza fanta, kateremu je bilo povrnjeno dostojanstvo Božjega otroka. Ali pa dogodek, ko je sveti oče umil noge dvanajstim mladim zapornikom, ranjenim na duši. Comastri je prepričan, da jim je s tem prinesel sporočilo o upanju, ki je odprto za vse. Z vsemi temi dejanji nam papež Frančišek ponuja "jasna znamenja, naj gremo ven iz praznine našega bivanja in ponovno najdemo lep in privlačen smisel življenja".

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.