Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

V Lemontu slovo od škofa Rožmana

Slovenija | 08.04.2013, 11:41

V Lemontu so se včeraj popoldne poslovili od škofa Gregorija Rožmana, ki je bil tam pokopan leta 1959, zdaj pa se vrača v domovino. Krsto s posmrtnimi ostanki so ob 13. uri po krajevnem času pripeljali v cerkev Marije Pomagaj.

Ob 15. uri je bila maša zadušnica, ki jo je daroval upokojeni pomožni škof Edvard Pevec iz Clevelanda. Z njim sta somaševala ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik in upokojeni pomožni škof iz Chicaga John Gorman. V nagovoru po evangeliju je škof Pevec izrazil zadovoljstvo, da bo pokojni ljubljanski škof kmalu pokopan v domovini. Rožmanove posmrtne ostanke bodo namreč v soboto, 54 let po njegovi smrti, pokopali v ljubljanski stolnici.

„V ljubljeni Sloveniji, kjer je bil rojen, krščen in posvečen v duhovnika ter nato v škofa, so se mnogi obrnili proti njemu. Nekoč ljubljeni in spoštovani ljubljanski škof je postal nezaželena oseba“, je poudaril škof Pevec. Cerkev je bila namreč v tistem času preganjana s strani komunističnega sistema. Vse to svoje trpljenje je po njegovih besedah prenašal v tišini. „Oblast je mislila, da se bo čreda razbežala, če bodo umazali njihovega pastirja“, je poudaril škof Pevec in dodal, da se je Rožman kot dober škof zavedal, da je njegova naloga, da gre naprej in poučuje ljudi, še posebej sredi tolikih laži. „Na njem je bilo, da je širil resnico, s tem pa se je izpostavil nevarnosti s strani komunizma, ki bi lahko uničil vero slovenskih vernikov in škodil slovenskemu narodu“, je poudaril. Spregovoril je tudi o njegovi trnovi poti obsodbe sodelovanja z okupatorjem.

Dobro leto je imel škof Pevec priložnost živeti ob njem in se od njega učiti, kako biti dober škof, kako zbrano moliti in obhajati evharistijo in kako biti sam. „Cena, da je postal škof, je bila v tem, da je bil obsojen s strani tistih, katerim je bil postavljen v službo, da je opogumljal, vdano trpel in nenehno molil“, je poudaril škof Edvard Pevec in dodal, je bil škof Rožman zvest škof, ki je znal trpeti v tišini, dober pastir tudi na daljavo, načelen in prijazen do vseh.

Ob sklepu je ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik prebral pismo nadškofa Antona Stresa. V njem je med drugim zapisal, kako je škof Gregorij Rožman podpiral mnoge Slovence, ki so morali pobegniti v Združene države Amerike. „Ohranili so svojo vero in ljubezen do domovine. In so postali tako kot ste vi danes ponos nove domovine, slovenskega naroda in zdaj demokratične in samostojne države republike Slovenije.“ Svoje življenje je škof Rožman daroval za Božjo slavo in srečo vernikov, je zapisal nadškof Stres in se ob sklepu zahvalil vsem vernikom v Lemontu, ki so zanj tako lepo skrbeli. Vendar pa je zdaj prišel čas, da se izpolni njegova želja in pravica, da njegovo mrtvo telo počiva v domači zemlji.

Izkušnjo škofa Gregorija Rožmana dobro pozna 96-letni upokojeni profesor in nekdanji urednik časopisa Ameriška domovina Vinko Lipovec. Ob sklepu včerajšnje slovesnosti je spregovoril o zgodovinskem ozadju iz časa pred drugo svetovno vojno in med vojno.

Škof Rožman je bil v prvi vrsti verski voditelj in splošno priljubljen človek, je poudaril Lipovec. Dolgo je svaril pred nevarnostjo komunizma za Katoliško Cerkev. Zato so komunisti začeli gonjo proti njemu. „Grozili so, da če ga bodo dobili v roke, da ga bodo živega razrezali, on pa je vztrajal na svojem položaju, povedal je, da je to njegova dolžnost, da varuje vero in Cerkev in slovenski narod“, je povedal Lipovec. Zaradi groženj se je odpravil na Koroško, vendar pa njegov umik iz domovine ni bil prostovoljen. „Ko je že bil na Koroškem, je svojemu vozniku in kaplanu Nandetu Babniku dejal, naj obrne in gresta nazaj. Vendar Nande tega ni hotel in ga je peljal naprej proti Tirolski“, je dejal Lipovec. Vedel je namreč, da v Sloveniji škofa ne čaka drugega kot trpljenje in verjetno tudi smrt. „Njegova glavna želja je bila pomagati ljudem, ki so bili v stiski“. Komunistom pa to ni nič pomenilo. Škofa Rožmana so z izgovorom domnevnega sodelovanja z okupatorjem in izdaje obsodili na 18 let zapora, odvzem državljanskih pravic in zaplembo premoženja. Slovenska sodišča so leta 2009 dokončno ustavila postopek proti Rožmanu, s čimer je bil izpolnjen pogoj Vatikana, da ga vrnejo v domovino, kar je bila tudi Rožmanova želja. „Ko se bo vračal v Ljubljano, naj ne bo nobenega dvoma: mi ki smo z njim podobno živeli, podobno trpeli, izgubili začasno svojo domovino, smatramo ta njegov povratek za zmago resnice in pravice“, je še dejal Vinko Lipovec.

Pogreb nekdanjega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana bo v soboto ob 15. uri v ljubljanski stolnici. Somaševanje bo vodil ljubljanski nadškof Anton Stres. Pogrebno slovesnost bomo neposredno prenašali tudi na valovih Radia Ognjišče.

Zbrani pri sveti maši; Lemont
Zbrani pri sveti maši; Lemont © Mark Puc

Zbrani pri sveti maši; Lemont
Zbrani pri sveti maši; Lemont © Mark Puc

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.