Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Pa ta viža ni preč

Slovenija | 11.03.2013, 21:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predvajali posnetek državnega srečanja godčevskih skupin, ki je bilo 2. marca v Antonovem domu na Viču v Ljubljani.

Srečanje, ki je letos potekalo prvič, z namenom spodbujanja kakovostnega poustvarjanja godčevskega izročila med mlajšimi, sta pripravila Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Kulturno-umetniško društvo Židan Parazol. K sodelovanju so povabili vse, ki se s posebno pozornostjo posvečajo godčevstvu, bodisi v okviru folklornih skupin ali samostojnih glasbenih skupin. Na razpis prispele prijave je pregleda komisija in pripravila program. Na srečanju se je predstavilo osem godčevskih skupin: Godci društva za kulturno vzgojo Krog iz Maribora, Godci Kulturnega društva Jerbas iz Tržiča, Tamburaši iz Cirkulan, Godci Kulturno-umetniškega društva Mali vrh, Nemilje-Podblica, Godci Mlada Zarja, Kulturnega društva France Prešern iz Račne, Godci Akademske folklorne skupine Ozara s Primskovega pri Kranju, Godci Kulturnega društva Rezjanab sasiedi iz Tolmina in Godci Kulturno-umetniškega društva Bled.

Strokovna spremljevalca srečanja sta bila dr. Dragu Kunej in dr. Mojca Kovačič, sodelavca Glasbeno-narodopisnega inštituta ZRC SAZU, ki sta nastopajočim podelila tri nagrade.

Prvo nagrado – izbor na državno srečanje pevskih in godčevskih skupin, ki bo novembra v Zrečah in 200 evrov denarne nagrade so dobili godci Kulturno-umetniškega društva Mali vrh, Nemilje-Podblica. Drugo nagrado – povabilo dveh godcev na godčevsko delavnico v Beltince in 150 evrov denarne nagrade so prejeli Godci Akademske folklorne skupine Ozara s Primskovega pri Kranju. Tretjo, dodatno nagrado, za pogum, izziv in spodbudo – prav tako povabilo dveh godcev na godčevsko delavnico v Beltince, pa je dobilo Kulturno društvo Rezjanab sasiedi iz Tolmina.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...