Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež: S Kristusom lahko premagamo zlo!

Svet | 01.04.2013, 15:54 Tone Gorjup

Papež Frančišek je pred opoldansko molitvijo Raduj se Kraljica nebeška nagovoril zbrane romarje na Trgu sv. Petra. Vse vernike je povabil, naj se pustimo preobraziti moči Vstalega Kristusa.

»Veselo veliko noč!« S temi besedami je svoj nagovor začel papež Frančišek in zaželel, da bi moč Vstalega Kristusa dosegla vsakega človeka, še posebej vse trpeče, in vse situacije najbolj potrebne zaupanja in upanja. »Kristus je zlo dokončno premagal, na nas, ljudeh današnjega časa pa je, da sprejmemo to zmago v naše življenje in v konkretne realnosti zgodovine in družbe Pri tem pa sta nam po njegovih besedah v veliko pomoč krst, ki nas naredi za Božje otroke, in evharistija, ki nas zedinja s Kristusom. »Prenesti ju moramo v naše ravnanje in naše odločitve«, je poudaril sveti oče.

Milost velikonočnih zakramentov ima po njegovih besedah v sebi ogromno moč prenove za človekovo osebno življenje, za življenje družin in za družbene odnose. »Vse pa gre preko človeškega srca: če pustim, da me doseže milost Vstalega Kristusa, če ji dovolim, da me preobrazi v tistem vidiku mojega življenja, ki ni dober, ki lahko naredi zlo meni ali ljudem okrog mene, potem omogočim Kristusovi zmagi, da se utrdi v mojem življenju, da se razširi njen blagodejen vpliv«, je dejal sveti oče in dodal: »To je moč milosti! Brez milosti, ne moremo ničesar.« Prav zakramenta krsta in evharistije sta po papeževih besedah orodje Božjega usmiljenja. »Dragi bratje in sestre, naša vsakdanja dolžnost in hkrati naše veselje je čutiti se orodja Kristusove milosti, kot mladike trte, ki je On sam, oživljeni z limfo njegovega Duha!«, je poudaril papež in vse zbrane povabil k molitvi, da bi velikonočna skrivnost delovala v nas in v našem času, da bi sovraštvo pustilo prostor ljubezni, laž resnici, maščevalnost odpuščanju in žalost veselju.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...