Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič

Na papeževi zadnji avdienci tudi številni predstavniki gibanj

Svet | 27.02.2013, 18:42 Marjana Debevec

Zadnje avdience papeža Benedikta XVI. so se udeležili tudi nekateri predstavniki cerkvenih gibanj in skupnosti, ki jih je sveti oče vedno podpiral, saj je v njih videl pomlad Cerkve. Med udeleženci današnje avdience so bili med drugim ustanovitelj Neokatehumenske poti Kiko Arguello, predsednica Gibanja fokolarov Maria Voce in prior taizejske skupnosti br. Alois Schwarz.

Benedikt XVI. je še kot kardinal Ratzinger cenil prispevek gibanj. Po njegovih besedah je prav preko novih cerkvenih gibanj Sveti Duh znova zaprosil za besedo in v ljudeh je vzcvetela vera, ki ne omahuje. Leta 2006 je po zgledu Janeza Pavla II. tudi Benedikt XVI. na predvečer binkošti na Trgu sv. Petra zbral več kot 350 tisoč članov različnih gibanj. Zbranim je takrat kot dva učinka Svetega Duha navedel, da tretja Božja oseba posreduje življenje, ki se daruje. Drugi učinek pa je svoboda. “Ne svoboda, da lahko delamo, kar hočemo, ampak svoboda v ljubezni; z odgovornostjo. In po papeževih besedah naj bi ravno gibanja postala šole te prave svobode. Poleg svobode in življenja pa Sveti Duh prinaša tudi edinost. In papež je takrat na Trgu sv. Petra posebej poudaril željo po edinosti med starejšimi redovi z današnjimi karizmami in s Petrovimi nasledniki”, je povedala članica odbora za sodelovanje med gibanji v Sloveniji Marjana Snoj.

Papežu so ob odpovedi službi svoje spoštovanje in hvaležnost izrekli tudi mnogi člani Gibanja fokolarov, ki ne pripadajo Katoliški Cerkvi. Galia, pravoslavna vernica iz Moskve je dejala: “Občutila sem veliko bolečino in občutek velike izgube. Želim, da bi bil ta korak Benedikta XVI. za novega papeža vzor ljubezni, ki se ne boji žrtve”. Ali, musliman iz Maroka pa piše: “Izgubili smo nekoga, ki je delal za mir in edinost v svetu.” In Abdou, musliman iz Alžirije: “Gre za dejanje, ki mu ni para. Služilo naj bi kot vzor za vse človeštvo. Budistka iz Tajske Meta je zapisala: “Z vami katoličani bom povezana v molitvi, tudi za izvolitev novega papeža, da bi bila Cerkev še naprej v dobrobit človeštva.” Papeža pa so cenili tudi neverni. Armando iz Italije piše: “Cenil sem papeževo ponižnost.” Mnogi so se Benediktu XVI. zahvalili za njegovo delo za dialog med verstvi in zaželeli, da bi novi papež nadaljeval to pot.

Svet, Papež in Sveti sedež
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...