Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

NSKS za ohranitev ministra za rojake

| 27.02.2013, 11:20 Matjaž Merljak

Tudi Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), krovna organizacija manjšine na avstrijskem Koroškem, zaskrbljeno sledi razpravi v Sloveniji, da bi v primeru zamenjave vlade odpravili ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu in da bi pristojni urad priključili novemu samostojnemu ministrstvu za kulturo. NSKS se zavzema za ohranitev ministra. V nadaljevanju izjavo v celoti objavljamo.

Samostojno ministrstvo pomeni ob pogledu na skupni jezikovni ter kulturni prostor vseh Slovencev, ki živimo v matični RS, v zamejstvu in po svetu, ustrezno upoštevanje zgodovinskih danosti ter spoštovanje zelo široko zasnovanega delovanja Slovencev zunaj mej RS na vseh področjih.

Pomeni pa tudi, da se posveča Slovencem v zamejstvu in po svetu primerna pozornost v vseh zadevah, ki zagotavljajo naš obstoj in pozitivni razvoj na področjih jezika, kulture, izobraževanja v slovenskem jeziku ter pri enakopravnem sodelovanje in sooblikovanju v političnem življenju držav, v katerih živimo; prav tako v gospodarstvu, pri mladinskem delu, v športu, v cerkvenih ustanovah itd.

Z ustavno ureditvijo zastopanosti italijanske in madžarske narodne skupnosti na parlamentarni ravni je RS zgled drugim državam v Evropi in po svetu. Minister/Ministrica na čelu samostojnega resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu je dokaz, da RS posveča temu vprašanju veliko težo in da se ima za moralno oporo vsem Slovencem zunaj mej RS. Zavestna odločitev za samostojno ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu pomeni, da RS nas zamejcev ne prepušča poljubni usodi, s tem pa v zadnji posledici asimilaciji.

Samostojno ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu posveča Slovencem zunaj mej RS potrebno skrb, strokovnost ter spremstvo v pomembnih vprašanjih; skupno s visoko kvalificiranim osebjem Urada RS pomaga ne le pri reševanju gmotnih težav v ustanovah zamejskih Slovencev, temveč se v rednih in neposrednih stikih dejavno vključuje v sprotno reševanje ter urejevanje problemov.

NSKS se zato jasno izreka proti odpravi tako obsežnega in zahtevnega samostojnega ministrstva za Slovence v zamejstvu in po svetu ter proti priključitvi le-tega ministrstvu za kulturo. To bi bilo po prepričanju NSKS napačno znamenje, ki ga daje RS vsem državam, v katerih živimo Slovenci v zamejstvu in po svetu.

V številnih državah, ki na tem področju ne dosegajo ravni RS, ki ima za to področje samostojno mimnistrstvo, so pristojna za zadeve njihovih narodnih skupnosti v zamejstvu in po svetu vsaj ministrstva za zunanje zadeve, če že ne urad pri samem predsedniku vlade. Ministrstva za kulturo pa v teh državah izvajajo konkretne projekte pri ohranjevanju jezika ter pospeševanju kulturnih dejavnosti.

NSKS pričakuje, da se ohrani samostojno ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu in da se njegove pristojnosti ter pooblastila še povečajo.

Poglejte tudi odziv pisatelja Borisa Pahorja.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...