Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Zbiranje podpisov pod pobudo Eden izmed nas

Slovenija | 07.02.2013, 16:16

Ta teden se je začelo zbiranje podpisov pod evropsko državljansko pobudo, katere cilj je prenehanje uporabe človeških zarodkov v znanstvene namene. Pobuda, poimenovana Eden izmed nas, bo uspela, če jo bo do letošnjega prvega novembra podprlo vsaj milijon državljanov Evropske unije, pri čemer mora Slovenija prispevati vsaj 6 tisoč podpisov.

V naši državi zbiranje podpisov koordinirajo v Zavodu iskreni.net, kjer so prepričani, da je človekova pravica do življenja od spočetja do naravne smrti ena najpomembnejših vrednot. Kot pojasnjujejo, so bili k sodelovanju povabljeni na lanski javni tribuni med tednom za življenje v Evropskem parlamentu. Z veseljem so se odzvali, saj verjamejo, da je zaščita človekovega dostojanstva ključnega pomena za prihodnost stare celine.

V omenjenem zavodu poudarjajo, da ima evropska državljanska pobuda Eden izmed nas večji politični potencial na evropski lestvici kot katerakoli druga dozdajšnja pobuda za zaščito dostojanstva osebe in življenja od spočetja naprej. Kot dodajajo, bo lahko v Evropi vzpostavljen konkreten etični standard, ki bo varoval dostojanstvo vsakega člana človeške družine, ne glede na to, kako mlad je, če bo med milijon ali več evropskimi državljani dosežen dogovor.

V zavodu še pišejo, da pobuda v nerojenih otrocih prepoznava soljudi, saj si človeški zarodek zasluži spoštovanje svojega dostojanstva in integritete, zato se zavzema za prenehanje financiranja vseh dejavnosti na področju raziskav, razvojne pomoči in javnega zdravja, ki vodijo v uničenje človeških zarodkov. Prepoved takšnega financiranja bo prispevala k večji zakonodajni usklajenosti znotraj povezave in bo pomemben korak k odpravi ubijanja zarodkov v raziskovalne namene.

Pobudo lahko podpre vsak državljan Evropske unije, ki je star vsaj 18 let. V Sloveniji lahko svoj podpis odda prek spletne strani zavoda ali podpisan obrazec, do katerega pride prek omenjene spletne strani, ga natisne in izpolni, potem pošlje na naslov: Zavod iskreni.net, Stožice 56, 1000 Ljubljana.

Slovenija, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...