Slavi Košir
Marko Zupan
Marta Jerebič

Zbiranje podpisov pod pobudo Eden izmed nas

07.02.2013, 16:16

Ta teden se je začelo zbiranje podpisov pod evropsko državljansko pobudo, katere cilj je prenehanje uporabe človeških zarodkov v znanstvene namene. Pobuda, poimenovana Eden izmed nas, bo uspela, če jo bo do letošnjega prvega novembra podprlo vsaj milijon državljanov Evropske unije, pri čemer mora Slovenija prispevati vsaj 6 tisoč podpisov.

V naši državi zbiranje podpisov koordinirajo v Zavodu iskreni.net, kjer so prepričani, da je človekova pravica do življenja od spočetja do naravne smrti ena najpomembnejših vrednot. Kot pojasnjujejo, so bili k sodelovanju povabljeni na lanski javni tribuni med tednom za življenje v Evropskem parlamentu. Z veseljem so se odzvali, saj verjamejo, da je zaščita človekovega dostojanstva ključnega pomena za prihodnost stare celine.

V omenjenem zavodu poudarjajo, da ima evropska državljanska pobuda Eden izmed nas večji politični potencial na evropski lestvici kot katerakoli druga dozdajšnja pobuda za zaščito dostojanstva osebe in življenja od spočetja naprej. Kot dodajajo, bo lahko v Evropi vzpostavljen konkreten etični standard, ki bo varoval dostojanstvo vsakega člana človeške družine, ne glede na to, kako mlad je, če bo med milijon ali več evropskimi državljani dosežen dogovor.

V zavodu še pišejo, da pobuda v nerojenih otrocih prepoznava soljudi, saj si človeški zarodek zasluži spoštovanje svojega dostojanstva in integritete, zato se zavzema za prenehanje financiranja vseh dejavnosti na področju raziskav, razvojne pomoči in javnega zdravja, ki vodijo v uničenje človeških zarodkov. Prepoved takšnega financiranja bo prispevala k večji zakonodajni usklajenosti znotraj povezave in bo pomemben korak k odpravi ubijanja zarodkov v raziskovalne namene.

Pobudo lahko podpre vsak državljan Evropske unije, ki je star vsaj 18 let. V Sloveniji lahko svoj podpis odda prek spletne strani zavoda ali podpisan obrazec, do katerega pride prek omenjene spletne strani, ga natisne in izpolni, potem pošlje na naslov: Zavod iskreni.net, Stožice 56, 1000 Ljubljana.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...