Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Za kakšen poklic se bodo odločili mladi? (foto: Arhiv Gimnazije Želimlje)
Za kakšen poklic se bodo odločili mladi?

Na poklicno pot vpliva tudi ponudba prostih delovnih mest

| 05.02.2013, 15:30

Osnovnošolci in dijaki zadnjih letnikov se bodo v kratkem odločali o svoji nadaljnji izobraževalni oziroma poklicni poti. Prve konkretnejše informacije bodo dobili na prihajajočih informativnih dnevih. Vsekakor bo poleg želje na njihovo poklicno pot vplivala tudi ponudba prostih delovnih mest.

Raziskava agencije za zaposlovanje Adecco je pokazala, da bodo podjetja letos pozornost usmerjala predvsem v učinkovito organizacijo, njihovo zaposlovanje pa bo preudarno. Viviana Žorž iz agencije pojasnjuje, da podjetja vedno iščejo odlične tržnike, "ki bodo pripeljali posel v podjetje". Dodala je: "Še posebej iskani so tudi kadri, ki imajo tehnično izobrazbo, nadgrajeno z ekonomskimi znanji. Iskani bodo tudi strokovnjaki s področja strojništva in elektrotehnike, farmacije in biotehnologije ter seveda informacijskih tehnologij. Na splošno je tudi premalo gostinskih delavcev, kuharjev in natakarjev, ter kovinarskih poklicev, na primer ključavničarjev in varilcev." Po besedah Žorževe se bo v prihodnje manj zaposlovalo predvsem družboslovne kadre. "Več diplomantov kot prostih delovnih mest je še vedno na področjih ekonomije, družboslovnih ved, prava," je pojasnila.

Prav zaradi presežka diplomantov nad številom delovnih mest delodajalce zanimajo tudi ostala znanja in lastnosti posameznikov. "Vse bolj so pomembne vrednote, torej pravi odnos do dela. Štejejo delovne navade, prilagodljivost, točnost in zanesljivost. Ko v Adeccu izbiramo pravega človeka za prosto delovno mesto, poleg primernega znanja preverjamo še motivacijo in osebnostno ujemanje kandidata z delovnim okoljem," je še dodala Žorževa.

V Adeccu svetujejo, naj pri iskanju zaposlitve ne bomo usmerjeni preozko, ampak naj se prilagajamo okolju ter delo iščemo tudi v sorodnih dejavnostih in bolj oddaljenih krajih.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...