Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Maribor - EPM 2013 (foto: Rok Mihevc)
Maribor - EPM 2013

Pogovor o: Maribor letos evropska prestolnica mladih

Slovenija | 06.02.2013, 18:13

Evropska prestolnica mladih (EPM) je naziv, ki ga podelijo posameznemu evropskemu mestu za obdobje enega leta. V tem letu je izbrani prestolnici dana priložnost, da z raznolikim programom predstavi, kako je mladina v mestu povezana s svojo kulturo, družbenim, političnim in gospodarskim življenjem ter razvojem.

EPM spodbuja izvajanje novih idej in inovativnih projektov v zvezi z aktivno udeležbo mladih v družbi ter skuša predstaviti zgled za nadaljnji razvoj mladinskih politik v ostalih evropskih občinah.

Priložnosti in izzivi EPM

S pridobitvijo naziva EPM se vsako izbrano mesto zaveže, da bo ustvarilo bolj enotno in povezano okolje. To pomeni, da mesto ne bo imelo koristi samo v času, ko je nosilec naziva, ampak tudi v prihodnosti. Gre za dolgoročne koristi vsakega mesta: porast turizma in mednarodnega spoštovanja, občutek odgovornosti in sodelovanja mladih, ki pomagajo k bolj zdravi in srečnejši skupnosti kot celoti.

Radijska oddaja o EPM na Ognjišču

Podrobneje smo se o nazivu Evropska prestolnica mladih pogovarjali z gosti v oddaji Pogovor o. "Najpomembneje je, da pri projektu sodelujemo in ga peljemo naprej prav mladi. Naš namen je, da spodbudimo paleto mladih, ki so vključeni v kakršnekoli organizacije, združenja ali nastopajo sami, da se nam priključijo. Projekt je zasnovan glede na tipične probleme, s katerimi se srečujemo mladi vsak dan. Želimo se razvijati, iskati dobre rešitve in predvsem dvigovati duha in voljo pri mladih, da bi sami prevzeli pobudo in se dejavneje vključevali v družbo," je povedala vodja Pisarne EPM Maribor 2013 mag. Sara Sorger.

mag. Sara Sorger
mag. Sara Sorger © Rok Mihevc

"Zakaj je bil letos izbran za ta laskavi naslov prav Maribor, gre zasluga naši dobro pripravljeni prijavnici, v kateri smo tako dobro opisali, kaj že imamo in kaj si želimo se storiti," je dejala podžupanja mestne občine Maribor, predstavnica evropske prestolnice mladih Astrid Bah.

Astrid Bah
Astrid Bah © Rok Mihevc

Svetovalec za program EPM Mitja Špes pa je v pogovoru za naš radio pojasnil: "Program je zelo široko zastavljen, ker je takšno tudi zanimanje mladih. Želimo pokazati dobre rezultate mladih. Pripravili smo enajst vsebinskih sklopov, v katerih se mladi prepoznajo. Mladi bodo imeli toliko uspeha, kolikor se bodo programov udeleževali. Želimo dokazati, da smo vredni zaupanja in lahko projekte uspešno izvedemo."

Mitja Špes
Mitja Špes © Rok Mihevc

Kratka zgodovina EPM

Mesto Rotterdam (Nizozemska) je bilo v letu 2009 prvo mesto, ki je nosilo naziv EPM. Evropski mladinski forum je po izboru žirije naziv EPM za leto 2010 podelil Torinu (Italija), za leto 2011 Antwerpnu (Belgija), za leto 2012 Bragi (Portugalska). V tem letu, letu 2013, bo nosilec naziva EPM mesto Maribor (Slovenija). Leta 2014 bo naziv prejelo mesto Thessaloniki (Grčija).

Slovenija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...