Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Pevci iz Gomilice (foto: Vesna Sever Borovnik)
Pevci iz Gomilice

Pevci iz Gomilice

Slovenija | 29.01.2013, 08:48

V tokratni oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo se s pesmijo podali v Prekmurje. Gostili smo pevce Kulturnega društva Danijel Halas – Vrtnice iz Gomilice.

Gomilica je naselje v občini Turnišče. Kraj naj bi dobil ime po treh gomilah (velikih kosih zemlje). V vasi je več kapelic, cerkev Marije Vnebovzete pa imajo v Turnišču. Veliko domačinov je zaposlenih, ukvarjajo se s kmetijstvom, nekaj malega tudi z živinorejo. V Gomilici deluje še kolesarsko društvo Pedali, močno pa je tudi Gasilsko društvo.

Pred petimi leti so ustanovili Kulturno društvo Danijel Halas – Vrtnice. Vodja in predsednica skupine je Olga Ropoša. Vsi pevci so odraščali z ljudsko pesmijo, ko je bila pesem še del vsakdanjega življenja. Nekaj jih poje tudi pri cerkvenem zboru. Pesmi znajo še iz mladosti, zbirajo pa jih tudi med ostalimi domačini. Družijo se enkrat tedensko v Kulturnem domu v Gomilicah, radi pa se udeležujejo nastopov na različnih prireditvah v domači občini, pa tudi drugod.

Vabljeni k poslušanju oddaje.

Slovenija, Oddaje
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...