Jakob TurkJakob Turk
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek
... daj nam danes naš vsakdanji kruh ... (foto: Rok Mihevc)
... daj nam danes naš vsakdanji kruh ...

Pobuda za spoštljiv odnos do hrane: think, eat, save

Slovenija | 23.01.2013, 09:25 Tone Gorjup

Združeni narodi so sprožili kampanjo, s katero želijo zmanjšati količino hrane, ki konča v smeteh. Pobuda, z naslovom „razmisli, jej in prihrani“, želi nagovoriti potrošnike, prehrambeno industrijo in vodstva držav po vsem svetu. Njen cilj je: spremeniti odnos do hrane, še zlasti do tiste, ki jo zavržemo.

Po podatkih Združenih narodov vsako leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane, kar je štirikrat več, ko bi je potrebovali za odpravo lakote. Vodja Programa za okolje (UNEP) Achim Steiner opozarja, da države v razvoju precej hrane izgubijo zaradi neučinkovitosti pri žetvi ali slabega skladiščenja. V razvitih državah medtem še užitna sadje in zelenjava pristaneta v smeteh zaradi nenavadne oblike ali barve, hrano pa se meče stran tudi zaradi prekomerne potrošnje. Po mnenju Steinerja je to nesprejemljivo z ekonomskega, okoljskega in etičnega vidika. Generalni direktor Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO) Graziano De Silva pa dodaja, da bi lahko s hrano, ki v razvitih državah konča v smeteh - približno 300 milijonov ton letno - nahranili 870 milijonov lačnih po svetu. Potrošniki v Evropi, Severni Ameriki in Oceaniji zmečejo v smeti med 95 in 115 kilogrami hrane na prebivalca na leto, medtem ko je ta številka pri prebivalcih podsaharske Afrike ter južne in jugovzhodne Azije le med šestimi in enajstimi kilogrami.

Združeni narodi so odprli posebno spletno stran thinkeatsave.org, katere namen je osveščanje ljudi o tem problemu. Na njej je med drugim mogoče najti nasvete potrošnikom, kako se upreti marketinškim trikom, da bi kupili več hrane, kot je potrebujemo, in predloge restavracijam, kako povečati prožnost pri velikosti obrokov.

Vir: STA, thinkeatsave.org; več ...

Slovenija, Svet
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...