Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Urška Žolnir (foto: www.olympic.si)
Urška Žolnir

Bog in šport

Slovenija | 20.12.2012, 19:33

Za mlade iz celjske škofije bo v soboto, 22. decembra, ob 20. uri v župnijskem domu v Petrovčah, adventno srečanje. Najprej se bodo mladi udeleženci zbrali v cerkvi Matere Božje pri skupni molitvi, nato bodo prijateljsko srečanje nadaljevali v prijetnem pogovoru z zlato olimpijko Urško Žolnir ter na koncu z druženjem.

Želite izvedeti, kako je Bog navzoč v življenju slovenske olimpijke?

Urška Žolnir je iz dekanije Žalec, z njo se je večkrat srečal tudi župnik iz Petrovč p. Ivan Arzenšek in si zaželel, da bi njeno zgodbo spoznalo čim več mladih. Tako je škofijski odbor za mladino celjske škofije pripravil srečanje, na katerem bo Urška spregovorila o svoji veri, o tem, kaj ji v življenju oziroma pri vsem športnem udejstvovanju in delovanju pomeni Bog. O srečanju smo se pogovarjali v Dijaški oddaji, v kateri smo gostili župnika iz Petrovč p. Ivana Arzenška, odgovornega za mlade v celjski škofiji Ivana Šumljaka, trenerko, katehistinjo Matejo Oprčkal ter študentki Saro Gobec in Martino Zorko.

Šport in vera sta še kako združljiva

"V soboto mi bo pravi izziv srečati se z Urško", pravi Mateja Operčkal, tudi sama zelo zavzeta športnica in trenerka mladih deklet in fantov v košarki, ki bo sobotni pogovor z Urško Žolnir v Petrovčah tudi vodila. V tujini se zelo redko zgodi, da bi športniki javno izpovedali svojo vero. So pa izjeme. Mateja pravi: "Vrhunski šport gre žal velikokrat v skrajne meje. Poživila, visoki zaslužki in podobno. Kako se temu opreti? Občudujem ljudi, ki se kljub bogastvu, zavedajo svoje družbene odgovornosti. Ustanavljajo recimo ulične kampe in mladim, tudi socialno šibkim, pomagajo."

Gostje Dijaške oddaje
Gostje Dijaške oddaje © ARO
Duhovnika p. Ivan Arzenšek in Ivan Šumljak pa pravita: "Šport moramo vzeti kot poklic, kot poklicanost. Prav to mnogim mladim danes manjka, vztrajnosti in vzdržljivosi. Včasih je treba upati proti upanju. Šport je zame sredstvo za dosego nečesa drugega. Preko športa velikokrat navežem stik z drugače mislečimi. Tudi Cerkev športa ne jemlje resno. Je pa to zelo pomembna panoga, posebej za mlade. Morda mladim preveč predavamo, premalo pa je priložnosti za akcijo. Morali se bomo, tudi v Cerkvi, začeti pogovarjati o športu, ga vključevati v pastoralo. Šport in vera nista na dveh bregovih. Tudi pri športnih udejstvovanjih molitev lahko veliko pomaga".

Povabljeni v soboto, 22. decembra, ob 20. uri v župnijski dom v Petrovče na srečanje z zlato olimpijko Urško Žolnir.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...