Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Fantje Artiški (foto: Vesna Sever Borovnik)
Fantje Artiški

Pevci in godci na državnem srečanju v Cerkvenjaku, 2. del

Slovenija | 08.12.2012, 18:00

V oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te smo predvajali drugi del državnega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki je bilo 25. novembra v Cerkvenjaku.

Gostil ga je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Lenart, ki je srečanje pripravil ob pomoči Občine Cerkvenjak, Osnovne šole Cerkvenjak – Vitomarci, Kulturnega društva Cerkvenjak in Zveze kulturnih društev Slovenskih goric.

Ob prireditvi je potekal tudi seminar za pevce in godce. Pevski seminar je vodil zborovodja in poznavalec ljudskega pevskega izročila Miha Haler s Kapelskimi pubi, godčevski seminar, osredotočen na poustvarjanje ljudskih viž, pa Tomaž Rauch in Adrian Novak.

Na že tradicionalni prireditvi »Pevci nam pojejo, godci pa godejo« so tokrat večjo pozornost namenili neposrednim nosilcem ljudskega glasbenega izročila, tistim, ki so znanje sprejeli neposredno od svojih prednikov in pesem spremljali v njenem življenju na vasi. Skupine je na podlagi ogledov šestih regijskih srečanj za letošnje državno srečanje izbrala dr. Mojca Kovačič iz Glasbenonarodopisnega inštituta

Prvim šestim nastopajočim smo dali prostor že v prejšnji oddaji, v tokratni pa so peli in igrali Fantje artiški, Drago Žekar in Bogdan Vodeb s Prevorja, pevci Trta Kulturno umetniškega društva Maksa Furjana iz Zavrča, Bistrške škuorke iz Ilirske Bistrice, skupina Vaški zvon iz Prečne na Dolenjskem, pevci Kulturnega društva Franc Ilec Loka-Rošnja ter godec Vinko Jensterle s prijateljema iz Akademske folklorne skupine Ozara, Kranj.

Vabljeni k poslušanju oddaje.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...