Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Jakob Ukmar (foto: nn)
Jakob Ukmar

Ukmarjev pomočnik Miroslav Bulešić kmalu na oltarju

Slovenija | 26.12.2012, 12:28 Tone Gorjup

Papež Benedikt XVI. je pred tednom dni med drugim potrdil dekret o priznanju mučeništva Miroslava Búlešića, ki je bil umorjen avgusta 1947 v Laníšću v Istri. Poreško-puljski škof Dražen Kútleša je napovedal, da bo beatifikacija verjetno v začetku septembra 2013. Novi blaženi je bil povezan tudi z duhovniki iz naših krajev. Bil je gojenec koprskega semenišča, na dan njegove smrti pa bi moral umreti še Jakob Ukmar; morilci so bili prepričani, da so oba pokončali, a se je Ukmar po dvajsetih urah zbudil iz nezavesti. Tudi za slednjega poteka postopek za beatifikacijo.

Miroslav Búlešić je bil doma iz Svetvinčenáta nedaleč od Pazina v Hrvaški Istri. Z dvanajstimi leti je prišel v Alojzijevišče v Gorico, po letu dni pa v Koper, kjer je bil gojenec tamkajšnjega semenišča. Po maturi je nadaljeval študij v Rimu in bil tam leta 1943 posvečen v duhovnika. Po nekaj letih kaplanovanja v Istri ga je škof imenoval za podravnatelja in profesorja v pázinskem malem semenišču. Avgusta 1947 je spremljal apostolskega administratorja Jakoba Ukmarja, ki je namesto tržaško-koprskega škofa - ta si ni upal v Istro - birmoval v nekaterih tamkajšnjjih župnijah. Ukmar je imel 24. avgusta birmo v Lanišću. Krajevni oblastniki, ki so birmovalca in njegovega pomočnika Bulešića že pred slovesnostjo sovražno sprejeli, so po birmi pripravili napad nanju. Skupina komunistov je vdrla v župnišče, pretepla Jakoba Ukmarja in ga, misleč, da je mrtev, pustila v mlaki krvi. Spremljevalca Miroslava Búlešića pa je eden od njih zabodel do smrti. Ukmar je ostal nezavesten do naslednjega večera in bil pozneje prva priča mučeniške smrti mladega duhovnika, ki bo predvidoma septembra 2013 razglašen za blaženega.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...