Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Benedikt XVI. in irski škofje (foto: CTV)
Benedikt XVI. in irski škofje

Irski škofje za pravico do življenja od spočetja naprej

Slovenija | 22.12.2012, 11:45 Tone Gorjup

Škofje na Irskem so zaskrbljeni glede sredine odločitve vlade, da uzakoni pravico do splava, čeprav le v primeru, ko je ogroženo življenje matere. Razprava o omenjenem zakonu je postala še posebej vroča po tragičnem dogodku, ko je oktobra zaradi zastrupitve umrla 31-letna Savita Halappanavar indijskega porekla.

Nadškofje z Irske so v skupni izjavi zapisali, da se bo z omenjenem zakonom, ki dovoljuje splav, ravnovesje med enakopravno pravico do življenja matere in njenega nerojenega življenja spremenilo v temelju. To bi po njihovem prepričanju odprlo pot neposrednemu in namernemu ubijanju nerojenih otrok, kar pa nikoli ne more biti moralno opravičljivo v nobenih okoliščinah. Pravica do življenja je namreč po prepričanju škofov najbolj temeljna pravica vseh. Politične voditelje so zato spomnili na njihovo odgovornost, saj bo izid glede zakona odvisen od njihovega glasovanja. Vsak politik naj bi prisluhnil svoji vesti in tudi ravnal v skladu z njo.

Dan nedolžnih otrok v Sloveniji

Povejmo še to, da so Slovenski škofje na 26. marca letos sprejeli sklep, da bo 28. december, praznik nedolžnih otrok, v Cerkvi na Slovenskem odslej posvečen spominu in molitvi za nerojene otroke. Eden od razlogov za to odločitev je dejstvo, da je bilo v Sloveniji po podatkih Inštituta za varovanje zdravja med letoma 1979 in 2011 storjenih 381.713 umetnih splavov. Slovenska škofovska konferenca je v sodelovanju s Svetom katoliških laikov Slovenje, ki je bil kot pobudnik dneva molitve, pripravila gradivo ter podobico z molitvijo papeža Benedikta XVI. za spoštovanje življenj nerojenih otrok. Vse župnije bodo tako prejele priložnostne podobice in plakat. V petek, 28. ali v nedeljo, 30. decembra, pa bodo v ta namen organizirane skupne molitve, verujoči pa so povabljeni tudi k zasebni molitvi. V kapeli Božjega usmiljenja pri sv. Jožefu v Ljubljani bo p. Tomaž Podobnik v petek ob 15.00, daroval mašo za nerojene otroke. V župniji Ljubljana – Sv. Trojica bodo prav tako v petek po večerni maši organizirali češčenje z molitvijo za nerojeno človeško življenje. Podobno molitev bodo istega dne po večerni sveti maši pripravili tudi v župniji sv. Jakoba v Škofji Loki.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...