Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Slovenski msgr. 007 nadzoruje Vatikan

Slovenija | 14.12.2012, 14:25

Po aferi Vatileaks v Vatikanu zaostrujejo notranje varnostne ukrepe. S 1. januarjem 2013 bodo vsi vatikanski uradniki postali imetniki posebnih izkaznic, s katerimi bodo elektronsko potrjevali svojo istovetnost v pisarnah, kjer hranijo 'občutljiv material'. Elektronski sistem bo zaznaval natančen položaj slehernega zaposlenega. Dostop do apostolske palače bo še bolj omejen. Namestitev novih varnostnih ukrepov bo nadzoroval msgr. Mitja Leskovar, uradnik na vatikanskem državnem tajništvu.

Slovenskega duhovnika poznajo pod vzdevkom ‘Msgr. 007’, saj se ukvarja z odkrivanjem in preprečevanjem vohunjenja v Vatikanu. Msgr. Leskovar je odgovoren tudi za pošiljanje in sprejemanje kodiranih sporočil med Svetim sedežem in uradi apostolskih nuncijev po vsem svetu.

Kot za spletni časnik ‘The Vatican Insider’ piše vatikanski poročevalec Andrea Tornielli, se po aferi Vatileaks, v kateri je v javnost pricurljalo nekaj zaupnih papeževih dokumentov, časi spreminjajo tudi za Vatikan. Ob vstopu v vse pomembnejše prostore kot varnostnik ne bo več zadoščal pripadnik švicarske garde, ampak bo celotno območje prepredeno z elektronskmi sledilnimi napravami, ki bodo ob katerem koli času podale natančen položaj posameznega obiskovalca. To pa je le ena izmed posledic izdaje zaupanja: vsi arhivi bodo odslej zaklenjeni, natančneje bodo preverjeni obiskovalci, ki si bodo želeli ogledati posamezne dosjeje, posebnega nadzora pa bodo deležni vsi tisti, ki bodo želeli narediti kopije določenih dokumentov.

Nove, ostrejše ukrepe bodo morali upoštevati tudi člani papeževega gospodinjstva. Vstop v pisarne papeževega osebnega tajništva je zaradi izdaje tajnih dokumentov v celoti prepovedan. Papeževa tajnika, Georg Gänswein in Alfred Xuereb, si delita pisarno poleg kabineta Benedikta XVI. V tej pisarni je bil poleg kopirnega stroja tudi računalnik za papeževega majordoma. Angelo Guger, zdaj že upokojeni majordom, ki je služil trem papežem, je računalnik uporabljal za manjše tajniške posle, ki mu jih je naložil zdajšnji kardinal Stanislav Dziwisz. Na omenjenem kopirnem stroju pa je Paolo Gabriele, nekdanji majordom Benedikta XVI., delal kopije dokumentov, ki jih je papež potem, ko jih je prebral, izročil svojemu tajniku Georgu.

Zaradi afere Vatilekas novemu papeževemu majordomu Sandru Mariottiju ne bodo zaupana kakršna koli tajniška opravila, poleg tega pa se sploh ne bo smel zadrževati v prostorih tajništva. Ostrejši varnostni ukrepi bodo veljali tudi za dokumente, ki bodo z vatikanskega državnega tajništva prihajali na papeževo delovno mizo. Ti dokumenti se kasneje vrnejo v tajništvo z morebitnimi zaznamki in nezmotljivo oznako ‘B16’, ki jo sveti oče lastnoročno doda kot znamenje, da je dokument osebo prebral.

Vir: Družina

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.