Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Slovenski msgr. 007 nadzoruje Vatikan

14.12.2012, 14:25

Po aferi Vatileaks v Vatikanu zaostrujejo notranje varnostne ukrepe. S 1. januarjem 2013 bodo vsi vatikanski uradniki postali imetniki posebnih izkaznic, s katerimi bodo elektronsko potrjevali svojo istovetnost v pisarnah, kjer hranijo 'občutljiv material'. Elektronski sistem bo zaznaval natančen položaj slehernega zaposlenega. Dostop do apostolske palače bo še bolj omejen. Namestitev novih varnostnih ukrepov bo nadzoroval msgr. Mitja Leskovar, uradnik na vatikanskem državnem tajništvu.

Slovenskega duhovnika poznajo pod vzdevkom ‘Msgr. 007’, saj se ukvarja z odkrivanjem in preprečevanjem vohunjenja v Vatikanu. Msgr. Leskovar je odgovoren tudi za pošiljanje in sprejemanje kodiranih sporočil med Svetim sedežem in uradi apostolskih nuncijev po vsem svetu.

Kot za spletni časnik ‘The Vatican Insider’ piše vatikanski poročevalec Andrea Tornielli, se po aferi Vatileaks, v kateri je v javnost pricurljalo nekaj zaupnih papeževih dokumentov, časi spreminjajo tudi za Vatikan. Ob vstopu v vse pomembnejše prostore kot varnostnik ne bo več zadoščal pripadnik švicarske garde, ampak bo celotno območje prepredeno z elektronskmi sledilnimi napravami, ki bodo ob katerem koli času podale natančen položaj posameznega obiskovalca. To pa je le ena izmed posledic izdaje zaupanja: vsi arhivi bodo odslej zaklenjeni, natančneje bodo preverjeni obiskovalci, ki si bodo želeli ogledati posamezne dosjeje, posebnega nadzora pa bodo deležni vsi tisti, ki bodo želeli narediti kopije določenih dokumentov.

Nove, ostrejše ukrepe bodo morali upoštevati tudi člani papeževega gospodinjstva. Vstop v pisarne papeževega osebnega tajništva je zaradi izdaje tajnih dokumentov v celoti prepovedan. Papeževa tajnika, Georg Gänswein in Alfred Xuereb, si delita pisarno poleg kabineta Benedikta XVI. V tej pisarni je bil poleg kopirnega stroja tudi računalnik za papeževega majordoma. Angelo Guger, zdaj že upokojeni majordom, ki je služil trem papežem, je računalnik uporabljal za manjše tajniške posle, ki mu jih je naložil zdajšnji kardinal Stanislav Dziwisz. Na omenjenem kopirnem stroju pa je Paolo Gabriele, nekdanji majordom Benedikta XVI., delal kopije dokumentov, ki jih je papež potem, ko jih je prebral, izročil svojemu tajniku Georgu.

Zaradi afere Vatilekas novemu papeževemu majordomu Sandru Mariottiju ne bodo zaupana kakršna koli tajniška opravila, poleg tega pa se sploh ne bo smel zadrževati v prostorih tajništva. Ostrejši varnostni ukrepi bodo veljali tudi za dokumente, ki bodo z vatikanskega državnega tajništva prihajali na papeževo delovno mizo. Ti dokumenti se kasneje vrnejo v tajništvo z morebitnimi zaznamki in nezmotljivo oznako ‘B16’, ki jo sveti oče lastnoročno doda kot znamenje, da je dokument osebo prebral.

Vir: Družina

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Alenka Puhar (photo: Ana Kovač) Alenka Puhar (photo: Ana Kovač)

O pogromih in strelih

Zadnje čase sem se veliko ukvarjala z dvema literarnima revijama, z Mostom in Zalivom. Izhajali sta v Trstu, pokojni sta že skoraj trideset let, v svojem času pa sta opravljali izjemno vlogo. Tam, ...