Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež Benedikt XVI. (foto: p. Robert Bahčič)
Papež Benedikt XVI. | (foto: p. Robert Bahčič)

Advent vabi k odkrivanju Boga v svetu

Svet | 12.12.2012, 13:14 Tone Gorjup

Papež Benedikt XVI., ki želi biti v stiku z ljudmi tudi prek družabnih omrežij, je imel dopoldne tradicionalno splošno avdienco. Romarji iz Italije in drugih dežel sveta so se z njim srečali v dvorani Pavla VI. Spregovoril jim je o razodevanju Boga v zgodovini človeštva.

Papež je v tokratni katehezi v "Letu vere" najprej opozoril na Sveto pismo, v katerem se nam Bog razodeva po svojih velikih delih. V stari zavezi se izvoljeno ljudstvo s praznovanji spominja Božjih posegov kot sta na primer izhod iz Egipta in sklenitev zaveze na Sinaju. Njihova vera temelji na odkrivanju in spominjanju Boga, ki ostaja zvest in usmiljen. Izrael se razlikuje od drugih ljudstev po tem, da z obredi in življenjem služi Bogu, ki se razodeva v njihovi zgodovini.

To razodevanje doseže svoj vrh v učlovečenju Besede, ki je začetek vsega stvarstva: v Jezusu Kristusu, učlovečenem Božjem Sinu. On je dopolnitev stare zaveze in celotne zgodovine odrešenja. Odslej se Bog razodeva v Jezusu, ki človeka vabi, naj ga prepozna in mu sledi. V njem je uresničena nova zaveza za vse ljudi, dopolnjen veliki načrt božje ljubezni stare in nove zaveze.

Advent nas vabi, da na novo odkrijemo prisotnost Boga v zgodovini človeštva. Spomniti nas želi, da Bog ni zapustil sveta in da nismo prepuščeni samemu sebi. Iz nebes bedi nad nami. Prihaja, da bi se srečal z nami. Bodimo priče njegove navzočnosti in poskrbimo, da bo v naših življenjih zasijala luč, ki prihaja iz Betlehemske votline.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...