Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Kraške jaslice iz Dol pri Vogljah (foto: ARO)
Kraške jaslice iz Dol pri Vogljah

Kraške jaslice

Slovenija | 23.12.2012, 14:00

V sklopu balinarskega kluba Repentabor, v Dolu pri Vogljah, letos že drugič, uprizarjajo kraške jaslice, ki so na ogled v naravi ter naravnih velikosti, od 24. decembra do 6. januarja. Jaslice si lahko ogledate kadarkoli, najlepše doživete pa je, ko pade mrak. Pripravljajo tudi vodene oglede.

Zakladi dediščine v postavljanju jaslic

V tedenski rubriki smo nekaj ur pred svetim večerom in prvim prikazom kraških jaslic, gostili Pavlo Šuligoj, ki je opisala dogajanje na vasi ob otvoritvi jaslic: „24. zvečer se bomo zbrali pred jaslicami, ob prihodu Betlehemske luči se bomo, z baklami v rokah, povzpeli na Repentabor k polnočnici. Tako naše jaslice otvorimo. V preteklih letih smo jaslice najprej prikazali v arabskem stilu, uporabili smo vse, od starih ogrinjal, posteljnin in podobno. Zdaj pa vsako leto jaslice dopolnjujemo in jih preoblačimo ter jim menjamo vloge. Lani je lutka moža, ki ima bolj sklonjeno držo sekala drva, letos bo zidala kraški zid. Nekaj posebnega pa je v jaslicah prava kraška šterna, ki je vir življenja. Sezidali smo jo lani, iz pravega kraškega kamna. Voda je bila in je še na Krasu dragocena dobrina, saj je je vedno primanjkovalo.“

Delo vaščanov

Pavla Šuligoj povdarja: „Vse smo naredili doma, od obrazov lutk, do njihovih oblačil. Celo ovce smo prvo leto odeli v pravo ovčjo volno. Vendar se je izkazalo za nepravo odločitev, saj se je volna ob dežju zmočila in oddajala vonj. Ta je privabljal pse, ki so raznosili volneno ogrinjalo. Zdaj smo to spremenili. Drugače pa je vse narejeno iz domačih sestavin, ki jih najdemo v našem kraškem območju.“

Jaslice povezujejo tri okoliške kraške vasi

„Morda bi kdo rekel, le zakaj vlagate toliko ur, prostovoljno v pripravo jaslic. Trud je poplačan z dobro udeležbo. Prihajajo ljudje iz vse Slovenije, lani so prišli celo iz italijanske televizije in posneli prispevek. Ob jaslicah čutimo domačnost, toplino, veselje in novo življenje. V vasi imamo kar nekaj mojstrov, od mizarja do zidarja. Vsak prispeva kar lahko. Nekateri prinesejo mah, potrebujemo ga veliko, drugi nam postrežejo s čajem, ko jaslice urejamo. Vsak doda, kar lahko. S tem živi vsa vas in se tako povezuje,“ z zanosom razlaga go. Pavla.

Opis poti do jaslic v Dolu pri Vogljah

Iz gorenjske, ljubljanske in štajerske smeri - avtocesta za Koper, izvoz Sežana, peljete skozi mesto, na zadnjem semaforju zavijete desno - smer Vrhovlje in vozite naprej za Dutovlje.

Iz smeri Nova Gorica - V Dutovljah pri spomeniku zavijete desno za Repentabor, nadaljujete do Dola pri Vogljah, nato na mostu zavijete levo za Sežano. Od mostu so 20m levo že videne postavljene jaslice. DOBRODOŠLI.

Poslušajte rubriko Zakladi naše dediščine.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...