Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Vaberški fantje iz Šmartnega na Pohorju (foto: Vesna Sever Borovnik)
Vaberški fantje iz Šmartnega na Pohorju

Pevci in godci na državnem srečanju v Cerkvenjaku, 1. del

Slovenija | 01.12.2012, 19:00

Oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je prinesla nastope prvih šestih skupin, ki so se predstavile na letošnjem državnem srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, 25. novembra v Cerkvenjaku.

Prireditev so pripravili Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Lenart, Občina Cerkvenjak, Osnovna šola Cerkvenjak – Vitomarci, Kulturno društvo Cerkvenjak in Zveza kulturnih društev Slovenskih goric. Ob prireditvi je že tradicionalno potekal tudi seminar za pevce in godce. Pevski seminar je vodil zborovodja in poznavalec ljudskega pevskega izročila Miha Haler s Kapelskimi pubi. Iz lastne zborovske in nezborovske prakse je predstavil, kako mlade in starejše pevce učiti ljudskega načina petja in jih voditi po poti njegovega poustvarjanja. Godčevski seminar, osredotočen na poustvarjanje ljudskih viž, da bi le-te zazvenele na star način, pa sta vodila Tomaž Rauch in Adrian Novak.

Letošnji program za državno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž je pripravila dr. Mojca Kovačič iz Glasbenonarodopisnega inštituta Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Na podlagi ogleda šestih regijskih srečanj pevskih in godčevskih skupin je za državno srečanje izbrala trinajst nastopajočih. Pri izboru je upoštevala bienalni sistem izbiranja, v okviru katerega so eno leto v ospredje postavljeni neposredni in drugo leto posredni nosilci izročila. Letos so bili na vrsti neposredni – torej večinoma izvajalci, za katere bi lahko rekli, da jim je bila ljudska pesem položena že v zibelko.

V oddaji smo slišali godce Kulturnega društva Pod lipo iz Lenarta, Prešmentane falote iz Stoperc, pevke z Dobrave, Robnikovi sestri iz Konjskega Vrha nad Lučami, Fante z vasi iz Škocjana na Dolenjskem in Vaberške fante iz Šmartnega na Pohorju.

Ostalim nastopajočim bomo dali prostor v prihodnji oddaji.

Vabljeni k poslušanju oddaje.

Slovenija, Radijski utrip
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...