Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Pevci iz Globokega (foto: Vesna Sever Borovnik)
Pevci iz Globokega

Tebi naj se glasi

Slovenija | 19.11.2012, 09:05

Sredi letošnje jeseni se izteka 15. leto neprekinjenega delovanja pevcev iz Globokega. Odlomke z jubilejnega koncerta smo strnili v tokratno oddajo iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te.

Skupina je nastala iz Lovskega pevskega zbora Globoko, kjer se je poleg zborovskih pesmi, zlasti po vajah, vedno oglasila tudi ljudska pesem. V njej se družijo Ivan Kene, Stanko Slak, Slavko Cizl, Franc Zidarič, Miljan Zidanič, Ivan Šušterič, Franc Vrstovšek, Ivan Vrstovšek in vodja - Franc Kene. Pevce iz Globokega odlikuje triglasno fantovsko petje (ko en pevec poje »naprej«, drugi »gre čez« ali »cvika«, ostali pa basirajo), vlečenje basovske linije v naslednjo kitico in spreminjanje intonacije na začetkih iste pesmi.

Pevci iz Globokega so 15-letnico delovanja obeležili tudi z izdajo nove zgoščenke. Pred tremi leti so izdali prvo »Primi, bratec, kupico«, na katero so zvočno zapisali napitnice ter pesmi o vinu in vinski trti. Druga, ki so jo naslovili »Tebi naj se glasi«, pa prinaša osemnajst vsebinsko raznolikih pesmi. Snemanje in izdelavo zgoščenke so prepustili založbi Celinka, za strokovno pomoč pa so se obrnili na Jasno Vidakovič. Ob okroglem jubileju so pevci prejeli Maroltove srebrne in zlate značke Javnega sklada, ki jih prejmejo posamezniki za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti, kamor sodi tudi petje ljudskih pesmi.

V Globokem so prvo soboto v novembru, poleg gostiteljev, nastopili še Fantje artiški, skupina Jesensko cvetje iz Šentjurja pri Celju, godci AFS Ozara s Primskovega pri Kranju, Kapelski pubje iz Kapel pri Brežicah in pevke Trstenke iz Podlehnika.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...