Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Benedikt XVI.  (foto: p. Robert Bahčič)
Papež Benedikt XVI.

Papež o trpljenju obolelih z aidsom

Svet | 01.12.2012, 09:52 Izidor Šček

Papež Benedikt XVI. je minulo sredo med splošno avdienco pozval k prizadevanju za boj proti aidsu. Govoril je o milijonih smrti in tragičnem človeškem trpljenju, ki ga povzroča ta bolezen.

Rešitev za to smrtonosno bolezen se kaže v zdravljenju saj že obstajajo zdravila, ki lahko omejijo razvoj bolezni. So pa izredno draga in večinoma dostopna samo v Evropi in Ameriki. Prav tako niso prilagojena otrokom, kar bi bilo nujno za primer Afrike. Druga pomembna stvar, ki se je pokazala za uspešno, je izobraževanje za spremembo spolnih navad. Tretja pa je seveda še večja solidarnost bogatih držav z revnejšimi.

Papež je spregovoril o trpljenju, ki je zlasti veliko v najrevnejših predelih sveta, kjer ljudje z veliko težavo dobijo učinkovita zdravila. „Na poseben način je moja misel namenjena številnim otrokom, ki se okužijo preko svojih mater, čeprav bi bilo mogoče to preprečiti. Spodbujam številne pobude, ki jih Cerkev pospešuje in izvaja pri svojem misijonskem delu, da bi to bolezen odpravili“, je dejal sveti oče.

O odgovoru kristjanov na AIDS je spregovoril tudi med svojim obiskom Kameruna leta 2009. Prepričan je, da te bolezni ni mogoče premagati z uporabo kondomov, saj se problemi tako le povečujejo, pa tudi ne z denarjem. Kot edino pot je papež nakazal duhovno in človeško prenovo v spolnosti. K temu pa poziva tudi društvo SKAM, ki kot najučinkovitejšo zaščito pred virusom HIV predlaga zvestobo. Ta vključuje pravilno vrednotenje človekove spolnosti, v njeni celovitosti telesa in duha, zvestobo enemu partnerju oz. vzdržnost in dobro poznavanje vseh razsežnosti bolezni. Kot je znano, namreč kondomi, kljub temu da pomembno znižajo tveganje, niso popolni oz. popolnoma varni. Virus HIV namreč prehaja skozi njegove stene. V društvu SKAM so še prepričani, da čistost pomeni več kot to, da nimaš spolnih odnosov pred poroko. Pomeni namreč spoštovanje. Čistost je duhovna moč, ki zna braniti ljubezen pred nevarnostmi sebičnosti in nasilnosti ter jo privesti do njenega uresničenja. Prizadevanje za čistost postaja dosegljiva resničnost in vir veselja, so še zapisali v društvu SKAM.

HIV/AIDS je virus/bolezen, ki se od začetnih pojavov pred 20 leti zelo hitro širi po celem svetu. Danes je okuženih že 33,2 milijona ljudi, od tega v Podsaharski Afriki 22,5 milijona. V Afriki, ki ima 10 % svetovnega prebivalstva, je kar 60% vseh okuženih. Več kot polovica je žensk. Večina obolelih in okuženih je med 15 in 45 letom starosti. V primeru neke škofije v Zambiji , npr. kar 25% mladih v starosti približno 15 let skrbi za svoje mlajše brate in sestre, katerih starši so umrli zaradi AIDSA. Temeljni vzrok za tragedijo AIDS-a je revščina, ki se kaže v podhranjenosti in pomanjkanju vode, kar ima za posledico oslabljen imunski sistem. Moški so zaradi ekonomskih in vojnih razmer prisiljeni migrirati, kar je tudi velikokrat vzrok za prenos bolezni. V vojnih razmerah se v velikem obsegu pojavlja spolno nasilje nad ženskami. Zaradi revščine so ženske velikokrat prisiljene v prostitucijo, da lahko preživijo svojo družino. K temu se v Afriki pridružuje tudi zasvojenost z drogami. Poleg HIV/AIDSA je problem še tuberkuloza, ki je končni vzrok za smrt od 65-85% vse obolelih. Razvijajo pa se tudi nove ekstremne neozdravljive oblike tuberkuloze, ki se dodatno in še lažje širijo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...