Jure SešekJure Sešek
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Pred 100 leti se je rodil prenovitelj krščanske etike Bernhard Häring

Svet | 10.11.2012, 18:43 Tone Gorjup

Na današnji dan pred 100 leti se je rodil nemški moralni teolog Bernhard Häring, ki velja za prenovitelja krščanske etike v duhu drugega vatikanskega koncila. Za izhodišče etike je postavil Kristusa. V svoji dolgoletni profesorski službi je vzgojil več generacij moralnih teologov in katoliško etiko približal njenim izvirom.

Bernhard Häring je bil rojen 10. novembra leta 1912 v kraju Böttingen v Nemčiji. Med obema vojnama je vstopil v red redemptoristov in bil posvečen v duhovnika. Nekaj mesecev po novi maši so ga vpoklicali v vojsko, kjer je ostal šest let. Po vojni se je posvetil študiju moralne teologije in že leta 1954 izdal delo Kristusova postava. Knjiga je doživela vrsto izdaj, več predelav in številne prevode. V naslednjih desetletjih je Häring napisal več kot sto knjig in nepregledno število razprav ter člankov. Bil je med najožjimi papeževimi sodelavci v času drugega vatikanskega koncila. Več desetletij je predaval na Akademiji Alfonsiana v Rimu, kot gost pa tudi na številnih drugih evropskih in ameriških univerzah. Umrl je 3. julija 1998 v kraju Gars am Inn v Nemčiji.

Bernhard Häring velja za največjega moralnega teologa 20. stoletja. Njegov učenec dr. Ivan Štuhec o njegovi največji zaslugi pravi, da je že pred drugim vatikanskim koncilom vnašal v moralno teologijo elemente, ki so na drugem vatikanskem koncilu postali nepogrešljivi steber sodobne moralne teologije … moralno teologijo je postavil nazaj na temelje Svetega pisma in na patristično teologio. Po njegovi zaslugi je postala moralna teologija veliko bolj evangeljska in veliko manj normativna veda.

V slovenskem prevodu imamo med drugim njegova dela Videl sem tvoje solze, Na varnem in svoboden ter trilogijo Svobodni v Kristusu, ki vsebuje pregled krščanske etike, napisan v duhu pokoncilske prenove.

Svet, Cerkev po svetu
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

Soočenje pred evropskimi volitvami (photo: Tanja Dominko) Soočenje pred evropskimi volitvami (photo: Tanja Dominko)

Soočenje o prehranski varnosti in energetski oskrbi

Predstavniki devetih list so na drugem soočenju pred volitvami v Evropski parlament spregovorili o zelenem prehodu, o prehranski varnosti, energetski neodvisnosti in skrbi za čistejše okolje. Z ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...