Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Ludvik Špan z družino (foto: nn)
Ludvik Špan z družino

Naš gost: Ludvik Špan

Slovenija | 29.10.2012, 14:51

V časih, ki gospodarstvu niso ravno naklonjeni, smo v oddaji Naš gost gostili uspešnega podjetnika, ki mu je v tridesetih letih delovanja uspelo ustvariti velik avto center, ki danes zaposluje več kot 100 ljudi.

Upali smo, da bomo deležni modrih nasvetov, ki bi podjetnikom lahko kazali pot naprej. In nismo se zmotili! Najbolj pomembne so, po besedah našega gosta, delovne navade. Privzgojila sta mu jih starša, ki sta v domačem kraju pod Lisco skrbela za kmetijo in otroke, ki so bili deležni zdrave vzgoje in resnice, da brez dela ni jela. Družina se je preselila v Ljubljano in Ludvik Špan je na Brezovici pri Ljubljani, pred okroglimi tremi desetletji, najel majhno delavnico, s katero je tlakoval pot enemu največjih avtomobilskih centrov v Sloveniji in širše.

„Delovne navade so bile edina dota, ki smo jo trije bratje dobili. Z njimi smo dosegli vse!“ Danes Avtocenter Špan skrbi za avto od nakupa, do reciklaže. Osnovni poklic našega gosta je avtomehanik, pozneje se je odločil za prometno šolo, po služenju vojaškega roka pa je, ob pomoči možnosti pavšalne obdavčitve, stopil na podjetniško pot. Danes si prizadeva, da bi to možnost mehkega začetka v obrtništvu znova vpeljali v slovenski davčni sistem. Vesel je, da je za domovanje svojega podjetniškega uspeha izbral Brezovico, ki predstavlja „dober punkt“, ki je za tovrstno delovanje nujno potreben.

„Vedno je treba teči na dolge proge, nikoli na kratke. Najboljša reklama je „ustna reklama“, ki gre od ene stranke k novi. Za uslužnostne, rokodelske dejavnosti je najbolj pomembna delovna disciplina. Poudariti pa moram, da je večina spretnosti priučena, ne prirojena. Brez oglasov ne gre, treba je opozoriti nase. Če najdeš poklic, ki ga rad opravljaš, si prehodil pomemben del poti do uspeha!“, pravi Ludvik Špan, čigar podjetje danes posluje z mnogimi državami v Evropi in na ostalih celinah. Vedno je rad prisluhnil strankam, kramljal s tistimi, ki so potrebovali njegove usluge. Ker si je od nekdaj želel „ponuditi čim več na enem mestu“, je na Brezovici danes kar deset tisoč kvadratnih metrov pokritih poslovnih prostorov.

V minulih letih je bil nekajkrat nagrajen s strani različnih stanovskih organizacij. Pravi, da je med orbrtniki, podjetniki nujno sodelovanje. „Stanovski kolegi dajemo predloge, ki so povezani z razvojem gospodarstva. Vedno upamo, da nam bodo odgovorni prisluhnili. Sem dejaven član v Obrtni in Gospodarski zbornici in vedno upam, da se bodo odpravile tudi birokracijske ovire.“

Med drugim smo spregovorili tudi o prostem času našega gosta in njegovem konjičku: letalstvu. „Precej pozno, pri 35-ih letih, sem se odločil za šport, ki potrebuje popolno koncentracijo. Želel sem si nečesa, kar potrebuje vso tvojo pozornost, kjer ti misli ne morejo in ne smejo begati k poslu. Pri letenju pozabim na vse. Nikoli mi ni bilo žal, da sem se odločil za pogled z višin. Lepo je gledati našo deželo z očmi ptice!“ In lepo je gostiti prijetnega sogovornika, ki je ponosen na svoje delo, družino, družinsko podjetje in je, ob uspehih, še vedno poln načrtov.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...