Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Vesna Sever Borovnik (foto: ARO)
Vesna Sever Borovnik

Ko na guardo pridimo

Slovenija | 27.10.2012, 18:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predvajali regijsko srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž Primorske, ki je bilo 14. oktobra v Hrpeljah.

Prireditev, na kateri je nastopilo sedem skupin, je pripravil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Sežana. Skupine je na podlagi ogledov območnih srečanj izbral strokovni spremljevalec Franc Kene.

Na prireditvi so nastopile tri godčevske skupine. Skupina Zingelci je začela delovati na osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru leta 2005. Danes so njeni člani že gimnazijci. Vodilni melodični glasbili sta „šknt“ - violina in „klarin“ - klarinet, spremlja ju bajs – mali bas. Za ritmično podporo služita še „buben“ - boben in „pjati“ - činele. Na novo v skupini igra tudi mladi godec na diatonično harmoniko - „trieštino“.

„Reznajb sasiedi“ - godci iz Tolmina, stare viže svojega okoliša poldrugo leto igrajo na klarinet, violino, oprekelj, bajs, baritonski rog, harmoniko in mali boben. Z godci, pa tudi s pevkami, se je predstavilo Kulturno društvo Kraški šopek iz Sežane.

Na srečanju so nastopile še Buške čeče iz Bovca, pevke ljudskih pesmi Kulturnega društva Mandrač iz Kopra in Bistrške škuorke iz Ilirske Bistrice.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...