Koledniki iz Bušeče vasi na Dolenjskem (foto: Vesna Sever Borovnik)
Koledniki iz Bušeče vasi na Dolenjskem

15-letnica Kolednikov iz Bušeče vasi

Slovenija | 20.10.2012, 18:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predvajali odlomke s koncerta ob 15-letnici delovanja Kolednikov iz Bušeče vasi na Dolenjskem.

Pevci niso več v rosnih mladih letih, zato pa z dolgo dobo medsebojnega uglaševanja, polnega notranje moči ter prepričljivega in spontanega podajanja. Janez Hribar, Franc Zorko, Franc Zakšek, Stane Vegelj in Franc Pavlovič, z glasovi, ki jim po domače pravijo »naprej«, »čez« ter prvim in drugim basom ohranjajo večglasno fantovsko petje. Skupina petih pevcev iz Bušeče vasi je ime dobila po naključju, ko so pred leti na predvečer sv. treh kraljev koledovali v svojem kraju in okoliških vaseh in s pesmijo voščili domačinom. Koledujejo še danes, nabrane darove pa darujejo v dobrodelne namene.

Ob 15-letnici delovanja so Koledniki iz Bušeče vasi izdali tretjo zgoščenko, na kateri je zvočno dokumentiranih 24 ljudskih pesmi, in pripravili koncert, na katerega so povabili svoje pevske prijatelje, s katerimi se večkrat srečujejo na različnih prireditvenih prostorih. V oddaji smo slišali pevke Žejno s Čateža ob Savi, Fante s Preske, skupino Zarja iz Račne in Čušperka, Fante z vasi iz Škocjana in okolice in pevke Ragle iz Trebnjega.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje