Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc

Naš gost: Janko Jeglič - kmet in sadjar

| 16.10.2012, 11:51

Deset rodov nazaj v zgodovino, v leto 1657 sega do zdaj raziskan rodovnik družine Jeglič iz Podbrezja na Gorenjskem. Zdajšnji gospodar Janko s ponosom pojasni, da se v vseh teh letih držijo nenapisanega pravila, da se ime gospodarja vedno začenja na črko J. Kmetija se je v vsem tem času razvijala, doživljala krize in leta razcveta, prav vsem rodovom pa je omogočila preživetje.

„Biti kmet je lepo, nam je ob obisku zatrdil Janko Jeglič. Do zemlje goji spoštljiv odnos, ki so mu ga privzgojili starši in katerega se z ženo trudita posredovati tudi otrokom. „Zemlja je dobrina, to dobrino si nismo mogli sami narediti in jo tudi ne more en rod kaj dosti popraviti, poslabša pa jo lahko. To dobrino smo dobili od naših prednikov in prav je da to našo zemljo ohranjamo, jo izboljšujemo... Do narave moramo biti spoštljivi, dal nam jo je Bog in to je treba spoštovati!“

Odnos do kmeta se spreminja, je prepričan Janko Jeglič. Posebej pozitivno ocenjuje prizadevanja prejšnjega kmetijskega ministra Židana. „Ljudje so se začeli zavedati, da hrana, ki zraste blizu doma, je bolj zdrava, boljša. Začeli smo se zavedati, da s tem ko trošimo dobrine nekoga iz bližine, njemu tudi dajemo kruh ... .“

Na kmetiji se niso odločili za specializacijo v eno od kmetijskih panog, ampak vztrajajo v raznolikosti, kar se je izkazalo kot prava pot. Temeljna dejavnost kmetije je sadjarstvo, velik poudarek dajejo poljedelstvu in pridelavi žit, krompirja ter ajde, ukvarjajo se s pridelavo zelenjave, v letošnjem letu so prvič pridelovali tudi česen.

Dohodkovno poskušajo uspešnost kmetije dvigovati z dopolnilno dejavnostjo predelave sadja v krhlje, sok, plemenita žganja in kis ter kisanja zelja, od letos pa imajo na kmetiji lepo urejene tudi tri podstrešne apartmaje, s katerimi ciljajo predvsem na goste iz tujine, ki so se v tem okolju pripravljeni ustaviti za nekaj dni. Kmetija je vzorno urejena, več kot dve stoletji stara kmečka hiša je lepo in z občutkom za podrobnosti urejena, obiskovalce pa o kvaliteti pridelane hrane prepričajo tudi številna priznanja, ki so jih „Pr Matijovc“ prejeli tako na zahtevnih domačih pa tudi tujih ocenjevanjih. Vabljeni k poslušanju pogovora!

Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec) Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec)

Kako in kaj jesti

Z dr. Karin Kanc, doktorico medicine, specialistko interne medicine, iz zasebne ordinacije Jazindiabetes, tudi integrativno psihoterapevtko, smo ob Svetovnem dnevu sledkorne bolezni, ob Tednu ...