Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

Naš gost: Janko Jeglič - kmet in sadjar

| 16.10.2012, 11:51

Deset rodov nazaj v zgodovino, v leto 1657 sega do zdaj raziskan rodovnik družine Jeglič iz Podbrezja na Gorenjskem. Zdajšnji gospodar Janko s ponosom pojasni, da se v vseh teh letih držijo nenapisanega pravila, da se ime gospodarja vedno začenja na črko J. Kmetija se je v vsem tem času razvijala, doživljala krize in leta razcveta, prav vsem rodovom pa je omogočila preživetje.

„Biti kmet je lepo, nam je ob obisku zatrdil Janko Jeglič. Do zemlje goji spoštljiv odnos, ki so mu ga privzgojili starši in katerega se z ženo trudita posredovati tudi otrokom. „Zemlja je dobrina, to dobrino si nismo mogli sami narediti in jo tudi ne more en rod kaj dosti popraviti, poslabša pa jo lahko. To dobrino smo dobili od naših prednikov in prav je da to našo zemljo ohranjamo, jo izboljšujemo... Do narave moramo biti spoštljivi, dal nam jo je Bog in to je treba spoštovati!“

Odnos do kmeta se spreminja, je prepričan Janko Jeglič. Posebej pozitivno ocenjuje prizadevanja prejšnjega kmetijskega ministra Židana. „Ljudje so se začeli zavedati, da hrana, ki zraste blizu doma, je bolj zdrava, boljša. Začeli smo se zavedati, da s tem ko trošimo dobrine nekoga iz bližine, njemu tudi dajemo kruh ... .“

Na kmetiji se niso odločili za specializacijo v eno od kmetijskih panog, ampak vztrajajo v raznolikosti, kar se je izkazalo kot prava pot. Temeljna dejavnost kmetije je sadjarstvo, velik poudarek dajejo poljedelstvu in pridelavi žit, krompirja ter ajde, ukvarjajo se s pridelavo zelenjave, v letošnjem letu so prvič pridelovali tudi česen.

Dohodkovno poskušajo uspešnost kmetije dvigovati z dopolnilno dejavnostjo predelave sadja v krhlje, sok, plemenita žganja in kis ter kisanja zelja, od letos pa imajo na kmetiji lepo urejene tudi tri podstrešne apartmaje, s katerimi ciljajo predvsem na goste iz tujine, ki so se v tem okolju pripravljeni ustaviti za nekaj dni. Kmetija je vzorno urejena, več kot dve stoletji stara kmečka hiša je lepo in z občutkom za podrobnosti urejena, obiskovalce pa o kvaliteti pridelane hrane prepričajo tudi številna priznanja, ki so jih „Pr Matijovc“ prejeli tako na zahtevnih domačih pa tudi tujih ocenjevanjih. Vabljeni k poslušanju pogovora!

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...