Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Skupina Zarja iz Račne in Čušperka (foto: Vesna Sever Borovnik)
Skupina Zarja iz Račne in Čušperka

Skupina Zarja iz Račne in Čušperka

Slovenija | 13.10.2012, 18:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo gostili skupino Zarja in Mlada Zarja iz Račne in Čušperka na Dolenjskem.

V skupini Zarja, ki je bila ustanovljena leta 1997 iz potreb po ljudskem petju znotraj domače folklorne skupine, pojejo Jožica in Jože Poderžaj, Anika Berdajs, Bronka Frelih, Marija Kavšek, Marija Zaviršek Gortnar, Marinka in Jože Adamič, Bojan Okorn, Julijan Perko, Olga in Ludvik Gruden in Marko Erčulj.

Že tistega leta so pevci začeli tudi z zbiranjem in zapisovanjem ljudskih pesmi. Največ so jih dobili pri domačinkah, dveh sestrah iz Pirke. Veliko jih je vodja skupine, Jožica Poderžaj, prinesla iz svojega rojstnega kraja, iz Lipnika pri Trebnjem, nekaj pa iz drugih krajev Dolenjske. Pojejo triglasno. Vaje imajo enkrat tedensko, po potrebi večkrat, pri Martinovčevih v Čušperku.

Ljubezen do ljudske pesmi pa so pevci prenesli tudi na svoje otroke, ki se peto leto družijo v skupini Mlada Zarja. Raziskovanje, zbiranje, poslušanje, razumevanje, pa vaje, pogosto nastopanje in predvsem veselje ob petju pesmi svojih prednikov in iz okolja, kjer živijo, je obe skupini že večkrat pripeljalo do regijskih in državnih srečanj pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž.

Skupina Zarja v svojem domačem kraju pripravlja srečanja ljudskih pevcev in godcev z naslovom Fantje po polj' gredo. Nanj povabijo pevce in godce iz različnih krajev Slovenije. Te so vedno zelo dobro obiskane. 20. oktobra ob 18. uri vabijo v Kulturni dom v Račno na koncert ob 15-letnici delovanja.

Vabljeni na koncert ob njihovi obletnici in k poslušanju oddaje.

Slovenija, Oddaje
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...