Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež po opoldanski molitvi pozdravil tudi romarje iz Idrije

Svet | 28.10.2012, 14:37 Izidor Šček

Komur je danes bilo mogoče spremljati dogajanje ob zaključku škofovske sinode v Rimu, je znova lahko doživel veselje ob doživetju tega, da je Cerkev dom za vse narode. V njej močni in mogočni nimajo nobene prednosti pred majhnimi in neznatnimi, premožni in vplivni ne pred ubogimi in neznanimi.

Po veličastnem bogoslužju v baziliki sv. Petra in krajših nagovorih v nekaterih svetovnih jezikih v navzočnosti zastopnikov z vsega sveta, je nenadoma bilo moč slišati papeževo besedo v slovenščini. Benedikt XVI. je svojo očetovsko pozornost namenil skupini romarjev iz Idrije in jih spodbudil k pričevanju vere v Kristusa znotraj družine in v družbi: „Lepo pozdravljam vernike iz Idrije v Sloveniji! V tem letu vere naj vas romanje na grobove apostolov Petra in Pavla utrdi v vaši osebni veri, da boste doma in v družbi pričevali za Kristusa ter še bolj zavzeto sodelovali v župnijskem življenju. Naj vas spremlja moj blagoslov!“

Zdaj pa še kratek povzetek o nagovoru svetega očeta pred molitvijo angelovega čaščenja: Papež Benedikt XVI. je sinodalno zasedanje označil kot močan trenutek cerkvenega občestva. Skupaj s prisotnimi se je želel zahvaliti Bogu za vnovično izkušnjo lepote biti Cerkev. In to prav danes, v tem svetu, kakršen je, znotraj sedanjega človeštva z njegovimi napori in upanji.

Nato je spomnil, da nova evangelizacija ni neki naš izum, temveč je dinamizem, ki se je v Cerkvi razvijal vse od petdesetih let prejšnjega stoletja dalje. Vedno bolj je bilo očitno, da tudi do zdaj krščanske dežele postajajo „misijonska področja“. Pojavila se je potreba po vnovičnem oznanjevanju evangelija v sekularizirani družbi v gotovosti, da je po eni strani samo Jezus Kristus resnična novost, ki odgovarja pričakovanjem človeka v vsakem času in po drugi, da mora njegovo sporočilo biti posredovano na način, ki je primeren spremenjenim družbenim in kulturnim razmeram.

Ob koncu je papež Benedikt XVI. povzel skupno čutenje sinodalnih očetov, ki govori v prid večje zavzetosti za duhovno prenovo Cerkve same, da bo zmogla duhovno prenoviti sekularizirani svet. Ta prenova bo - po njegovem prepričanju – izvirala iz vnovičnega odkritja Jezusa Kristusa, njegove resnice in milosti, njegovega tako človeškega in hkrati tako Božjega obličja, na katerem sije neizčrpna skrivnost Boga samega. Povabil je, naj nam Marija, ki je Zvezda nove evangelizacije, pomaga pogumno in z veseljem vsem prinašati Kristusa.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...