Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Škof Stanislav Lipovšek (foto: Alen Salihović)
Škof Stanislav Lipovšek

Škof Lipovšek na sinodi o župnijskem občestvu

Slovenija | 18.10.2012, 14:44 Tone Gorjup

Na sinodi o novi evangelizaciji, ki že drugi teden poteka v Vatikanu, v imenu Slovenske škofovske konference sodeluje celjski škof Stanislav Lipovšek. V tem tednu je nagovoril sinodalne očete in druge udeležence sinode ter jim predstavil smernice, ki jih za župnijska občestva predvideva Slovenski pastoralni načrt „Pridite in poglejte“.

Škof Stanislav Lipovšek je v krajšem uvodu opisal, kako smo v Cerkvi na Slovenskem v zadnjih desetletjih uresničevali koncilska in pokoncilska liturgična in pastoralna navodila za župnije. S tem namenom so se vrstili pastoralni tečaji in srečanja, ki so upoštevala tri glavne razsežnosti poslanstva Cerkve: oznanjevanje, bogoslužje in diakonijo. To prenovitveno prizadevanje je dobilo dokončno obliko v letih 1999 do 2001, ko smo obhajali Plenarni zbor Cerkve na Slovenskem in z njegovimi smernicami in sklepi vstopili v novo tisočletje, je pojasnil škof Lipovšek.

V pripravi na leto vere pa je dozorel Slovenski pastoralni načrt z naslovom Pridite in poglejte. Ta v prvem delu prikazuje duhovni utrip Cerkve v Sloveniji, v drugem delu pa prinaša program in navodila, kaj storiti, da bodo v duhu nove evangelizacije naše župnije postale živa občestva Cerkve. Načrt želi spodbuditi župljane, da bi sami vstopili v skrivnost in utrdili povezanost s Kristusom in nato z apostolsko gorečnostjo tudi drug drugemu pomagali k osebni veri in srečanju z Jezusom. Škof se je ustavil tudi pri pastoralnih sodelavcih in njihovi vlogi v župniji. Zatem je predstavil krajevno Cerkev in družbeno okolje, v katerem živi ter njeno povezovanje s širšim evropskim prostorom. Podrobno je orisal tudi sedanji utrip v naših župnijah, kjer laiki prihajajo vedno bolj v ospredje; zatem pa še smernice, ki jih predvideva pastoralni načrt za prihodnjih pet let.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...