Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Sproščenih 2,7 milijona za manjšino

| 26.10.2012, 00:12 Matjaž Merljak

Deželni odbor Furlanije - Julijske krajine (FJK) je na seji v četrtek, 25. oktobra 2012, sprostil finančna sredstva za slovenske organizacije in ustanove. Gre za prvi del sredstev, ki jih je italijanska država za letošnje leto namenila slovenski manjšini v Italiji v višini 4,4 milijona evrov. Lani je manjšina prejela 5,3 milijona evrov.

Namero o sprostitvi sredstev je že v sredo, 24. septembra, deželnemu svetniku Stranke Slovenska skupnost (SSk) Igorju Gabrovcu zagotovil deželni odbornik za kulturo Elio De Anna. Slednji je namreč zadolžen tudi za vprašanja slovenske manjšine. Denar bo prejelo 21 pomembnejših manjšinskih ustanov v FJK na podlagi deželnega zakona o slovenski manjšini iz leta 2007.

De Anna je Gabrovcu povedal, da bo dežela prevzela v svoje breme 400.000 evrov, ki jih je vlada v Rimu odščipnila slovenskemu skladu, potem ko je dežela že sprožila postopke za izplačila.

Portal Slovencev v Italiji in sosednjih deželah Slomedia.it na svoji spletni strani tudi objavlja seznam prejemnikov finančnih sredstev in višino prejetega denarja.

Največ sredstev 491.600 evrov bo prejela Glasbena matica Trst, sledita Slovensko stalno gledališče (345.000 evrov) in Družba P.R.A.E., ki izdaja tudi Primorski dnevnik (297.200 evrov).

Krovni organizaciji slovenske manjšine v Italiji, Slovenska kulturno gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) sta v tem tednu italijanski vladi v pismu izrazili nasprotovanje načrtovanim rezom v sredstva za financiranje dejavnosti manjšine. Predvideno krčenje bi pomenilo dokončno zaprtje več ustanov manjšine, sta opozorila predsednika dr. Drago Štoka (SSO) in Rudi Pavšič (SKGZ).

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...